Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Kerstin Dahl – ett liv fyllt med musik, en gång Country Four och Dolls…

2 kommentarer

dahl1

Nostalgi med gamla låtar som i musik, en kvinna jag minns med välbehag och som jag följde länge musikvägen var Kerstin Dahl som hon hette då. Hennes sång i ”Du är det allra käraste…” gav mig mersmak, då hon var medlem i gruppen Country Four som hade flera hits av bl.a. the Seekers. Sedan har jag tyckt hon varit Sveriges mesta doa-tjej, hennes röda hår lyste upp tillvaron i många år. Jag tänkte dela lite fakta om en som kanske inte alla av er minns? Nu 82 år ung. Märta Kerstin Gandal – boende i Stockholm och en mycket stor djurälskare.  

thedollsDolls

Hon började på 50-talet i ett radioprogram som hette Refrängen och där var med en kör – som hette Papegojorna och där var hon, då och nu med namnet – Kerstin Gandal.

Hon föddes i november 1933 i ett hem fyllt med musik i Råneå – mamma Brita var pianolärare och pappan Ernst var folkskollärare och – med i olika lokalorkestrar och revyer. Speciellt mamma Brita inspirerade Kerstin till att våga prova saker, testa gränser m.m.

Låtarna jag nämnde var från 1965, Du är det allra käraste / Att vara din och  – även Nå’nstans, nå’ngång. Kerstin flyttade till Stockholm 1958 och bodde då hos systern Inga-Britt och senare – egen salong som hårfrisörska. Systern hade själv varit med Monika-flickorna som uppträdde i Råneå med dans och revyer under krigsåren 1939-1946 och var lika musikintresserad som lillasystern.

Vet även att en son är Peter, som fått med sig musiken i blodet antagligen då han är ”schlagernörd” idag. Camilla heter dottern och sysslar med mycket som ex grafisk formgivning. Kerstins man var – Jan Boqvist, som tillsammans med sin bror Per-Anders var en av männen bakom Country Four. Under pseudonymen Jeff Brown Jr arrangerade Jan många av gruppens låtar. Musikern, förläggaren och skivbolagsmannen avled 2011, han var bl.a. med i Simon Brehms orkester och turnerade under 60-talet i folkparkerna

Kerstin testsjöng en kväll för en orkesterledare, Karl-Olof Finnberg, därför hamnade hon som medlem i sångkören Papegojorna. En annan bidragande orsak till denna framgång var att hon kunde läsa noter. Det var ovanligt på 1950–talet. Mellan åren 1959-1963 sjöng hon med orkestern – Sören Kristensens orkester och sydde sina egna scenkläder.  

Country-Four

1965 bildades gruppen Country Four och detta band hamnade med sin första skiva direkt på Svensktoppen. De övriga medlemmarna i bandet hette Hans Ericsson, Nils Nilsson, Stig Emanuelsson. Med framgångarna blev det folkparksturneeér och Kerstin körde själv turnebussen. Efternamnet Gandahl tyckte hon kunde förkortas till Dahl, så då blev hennes artistnamn Kerstin Dahl.

I slutet av 1960-talet etablerade Kerstin ett samarbete med sångflickorna Annica Risberg och Kerstin Bagge. Trion kallade sig ”Dolls” och medverkade som bakgrundskör vid skivinspelningar för många kända artister. De medverkade i de svenska melodifestivalerna mellan åren 1969-1978. När Lasse Berghagen sjöng Jennie, Jennie körade de och senare även för fem andra länder – senare även skivinspelningar.

Kerstin utbildade sig till sångpedagog och kördirigent. 1982 blev hon dirigent för Stockholmspolisens Damkör. Denna kör ledde hon i 19 år. Kören åkte på turnéer runt om i världen, ex. USA, Tyskland, Frankrike. Hon hade hårsalongen Salon Chanson på Rådmansgatan i Stockholm, som hon drev åren 1969 – 1988. Då blev hon pensionär, och det blev mer av – familj med barn och barnbarn, musiken, målning, trädgårdsarbete, magdans klarar man om man har Kerstins motto: ”Om man bara vill klarar man det mesta.”

dahl11

Sällskapet Stallfåglarna är ett kvinnligt ordenssällskap, där hon varit medlem sedan tidigt 60-tal som Kerstin ”Blåhaken” Dahl Gandal. Idén att bilda ett kvinnligt ordenssällskap föddes och skapades av fyra flickor från Casinoteaterns ensemble 1947. Varit dirigent i   manskören,  ”Stockholms  arbetaresångförening”  och  ”Solna pensionärskör Evergreens”. Bilderna är från tiden med Kerstin, även ihop med Country Four och Dolls.

En stor artist, tjej, kvinna, dam – att minnas.

Källor:
raan.nu
stallfaglarna.se
musikindustrin.se
pierreisacsson.blogspot.se
svar – från dottern Camilla

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Kerstin Dahl – ett liv fyllt med musik, en gång Country Four och Dolls…

  1. Henne kommer jag ihåg. …

    Gilla