Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Peter Apelgren, en helt normal ”galning”, med många sidor…

1 kommentar

”Jag kan vara rolig men konstnär är vad jag är hela tiden. Jag säljer inte mycket, vill inte skiljas från mina tavlor men tvingas ibland av ekonomiska skäl. Ibland säljer jag dyrt. Ibland ger jag nästan bort tavlor.”

Jag har ”följt” herr Apelgren i många år, och inser att han är ett unikum. Jag skulle aldrig som Anna klarat av leva med honom, men han kanske är en helt vanlig svensk man hemma? Not 😀

Vem är Peter då?
Ulf Peter Apelgren, född i februari 1959 i Johanneberg (Landala) i Göteborg, är en svensk komiker, designer, konstnär, manusförfattare programledare och föreläsare. Uppväxt i ett arbetarklasshem i Ucklum. Pappan dog när han var tre år i en bilolycka, mamman var Kerstin och han hade en bror. Han drog senare till Italien och gick på konstskola.  

Jag har sett Peter i många olika program, först lokalt men sedan i annat med konstnärsgalet stuk 🙂

Peter har bland annat arbetat på Sveriges Radio P3. Som komiker är han känd för att improvisera och det är oftast denna teknik han använder när han medverkar i olika program. I Kanal Lokal Göteborgs humorprogram Lycka till gjorde han med eget material parodier.

Han gjorde 2005 en julshow på Restaurang Trädgårn i Göteborg, Cabaretfantomen på taket. Han deltog i invigningen av Friidrotts-EM 2006 på Götaplatsen, där han på ett fåtal minuter skapade en egen version av en tavla av Picasso. Tillsammans med Hélène Benno vann Apelgren tv-programmet På spåret 2011. I Tror du jag ljuger var han gäst nu i början av maj och ja, han har ej förändrats. Peter och Anna har villa i Kärralund, Göteborg och sommarställe på Orust.

Men många komiker, konstnärer har en baksida och Peter har haft sin – depression. Han såg den redan i sin mormor som satt apatisk vid matbordet och suckade gång på gång och fick åka till sinnessjukhus för att få elchocker. Det var efter en tid då Peter mådde så dåligt att han bröt ihop.

”Då tror jag inte det höll riktigt. Det här Tore Skogman-käcka som jag hade. Utan då var det så här: Nu är jag galen. Nu är jag på riktigt galen. Nu ligger jag bara här på en madrass. Ja, nu ligger jag bara här och tittar rätt upp i taket”.
Det var Anna Mannheimer tillsammans med andra med om att övertyga honom att till slut börja äta medicin.

Deras ”kärlekshistoria” är nämnvärd. Anna Mannheimer var inte ett dugg intresserad av Peter från början. Peter blev våldsamt förälskad i henne när de gjorde ”Rally”, han tjatade i ett år men Anna var ganska avvaktande.

”Han var inte precis min typ, jag trodde jag skulle träffa en tystlåten, lång mörk man,” har Anna sagt. Men Peter var gift och hade barn så någon romans var det aldrig tal om. Men inom loppet av två år hade de både gift sig, 2000, och skaffat barn. Då de inte kunde få egna blev det adoption.
”Det var väldigt få som sa grattis”, har Peter berättat.

apel2

”Jag minns att efter sommaruppehåll så tänkte jag att vad kul det ska bli att börja jobba igen och få träffa Anna” Peters ord. ”Fast jag var inte alls intresserad. Peter var mycket mer övertygad och han fick jobba som ett svin, säger Anna.

Peter har två söner sedan tidigare, Wilmer Apelgren och Hector Apelgren (2009 en fling ihop med Kitty Jutbring) samt gemensamt dottern Olga. Peter var gift med sin ungdomskärlek Christine, född 1961, sedan omgift.

Peter och Anna drabbades av en chock 2014, då Annas mamma Carin gick bort i cancer. Efter att beskedet om blev känt twittrade Peter: ”Ursäkta men jag tar ett litet uppehåll”.

Om att ge?
”Konstnären och komikern Peter Apelgren donerar 40 tavlor till musikskolan El Sistema. I somras deltog Apelgren i skolans sommarläger ”Side by side” för barn från 16 länder, där han hjälpte barnen att skapa i ett kreativt projekt.” En man med galenskap spontant och – djup.

Källor:
expressen.se
aftonbladet.se
sv.wikipedia.org
svd.se
talarforum.se
gp.se
workout.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Peter Apelgren, en helt normal ”galning”, med många sidor…

  1. 💙Kärlek 😊 Och livet bara Är där. Och Här 😊

    Gilla