Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Fika på kaffehus, en gammal sed som är populär än idag…

7 kommentarer

Utomhusfika på sommaren. En modern fika inomhus på ett kafé med caffe latte. Fika i naturen/ picknick. Kaffestunden är nästan helig i Sverige och populär. För fika är en social institution i Sverige. Och Wien är ex. berömt för sina kaffehus. Här kan du få en inblick i detta, café, kaffehus och fika.

Den tidigaste uppgift man har vad avser ett kaffehus är det i Mekka i slutet av 1400-talet. Man vet också att två kaffehus öppnade i Konstantinopel år 1554. I Persien öppnades de första kaféerna under Shah Tahmasp I:s långa styre (1514-1576). En viktig förklaring till kaféernas spridning i Mellanöstern var att de rivaliserande osmanska och safavidiska stormakterna höll handelsvägarna säkra och uppmuntrade handelsutbyte med exotiska varor och kryddor.

Den franske resenären Jean Chardin som besökte Persien på i slutet av 1600-talet ger en levande skildring av kaféer (qahvekhane) i städerna Isfahan och Tabriz. Han skriver att kaféerna från början främst besöktes av överklassen men att de efter hand fick en mer folklig prägel. På kaféet tillbringade välbärgade män i städerna fritiden och man hängav sig både åt allvarliga diskussioner om politik och åt lättsamma spel, som backgammon och schack. Vandrande dervischer höll predikningar och sagoberättare och diktare högläste ur de persiska eposen.

kaffehuset

Köpmän förde med sig kaffet till västerlandet, och år 1647 finns de första noteringarna om att det finns kaffehus i Venedig. 1650 rapporteras om ett kafé i Oxford, 1677 i Hamburg och 1685 i Wien. Café Procope i Paris (1686), Zum Arabischen Coffe Baum i Leipzig (1711) och Café Florian i Venedig (1720) är bland Europas äldsta kaféer som ännu är i drift.

I Sverige var Stockholm först med kaffehus på tidigt 1700-tal, sägs det. Sundbergs konditori i Stockholm grundades 1785 och har funnits i samma lokaler sedan 1793. Några svenska kaféer som fyllt hundra är Broqvist Konditori i Växjö (1876), Café Ofvandahls i Uppsala (1878) och Junggrens Café i Göteborg (1895). Vad vi idag kallar konditorier, tog fart med de så kallade schweizerierna i början av 1800-talet. Idag finns kaffehus på många håll, är du sugen sök på nätet, ”kaffehus”.

Är du här i Göteborg? Testa detta jag funnit som fått beröm.
”Café Villekulla är varje kakmonsters paradis. Att kliva innanför dörrarna ger dig känslan av att komma på besök hos en mysig gammal farmor. Det något udda möblemanget är riktigt charmigt och kaféet är det enda i Göteborg som erbjuder en helt hembakad kakbuffé. Studenter och pensionärer får 20% rabatt, annars kostar en kakbuffé 65 kronor – då får du äta så mycket kakor du bara orkar! Här är det fullständiga rättigheter. Var: Storgatan 10

Källor:
sv.wikipedia.org
eget upplevt.
reseguiden.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

7 thoughts on “Fika på kaffehus, en gammal sed som är populär än idag…

  1. Åh så mysigt 😍 älskar kaffe i många former och försöker ”avgifta” mig lite då det kan bli för mycket av det goda också 😊

    Liked by 1 person

  2. En cappuccino på trottoaren i Rom eller i Venedig är mycket trevligt. Kul att veta lite mer hur det kommer sig.

    Liked by 1 person

  3. Gevalia – När du får oväntat besök 😊 och i skåpet här står Zoega.. Fel kaffe alltså, tack för tipset 😏

    Gilla