Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Miljöpartisten Yasri Khan ser kvinnor annorlunda? Vad gäller om att hälsa – på alla?

1 kommentar

khan

Aktuella frågor är också intressanta, nyligen har det varit mycket diskussion om att hälsa med ett handslag, oavsett kön. Ordagrant är handskakning, handslag, en hälsningsgest, där två personer griper om varandras högerhand. Ett handslag kan också vara en symbolisk handling vid bekräftelse av avtal eller löfte, ingången förlikning och liknande. Ta seden dit man kommer? Oartigt? Tro?

Seden att skaka hand som hälsning började troligtvis som ett sätt att visa att man var obeväpnad och inte ville varandra illa. Handskakningens ursprung är emellertid inte nedtecknat i historien och är därför mer eller mindre omöjligt att fastställa med säkerhet. Den troligtvis äldsta kända användningen av handslaget hittar vi i Egypten kring 2 000 år före Kristus. Hoppla!

Kritiken har varit massiv mot miljöpartisten Yasri Khan då han vägrade ta en kvinnlig reporter i hand. Han drog tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen. Han ansåg att han hälsar genom att föra handen mot sitt bröst. Frågan är, är det mer ”nedvärderande att ej ge kvinnan sin hand” som man gör till en man – än att hålla fast vid sin egen uppfattning? Många menar att man får ta seden dit de kommer. Och vi har sett svenska kvinnor rapportera från Mellan-Östern med en huvudduk dvs man tar seden där de är.
Vad är rätt och fel? Privat hade nog ingen brytt sig om det, det var att han var politiskt engagerad.

handslag

Vi kan ta vår syn på hur man ska hälsa enligt gammal tradition. ”Ett handslag skall vara kort, fast och bestämt. Det skall inte vara slappt och inte utföras med bara med fingrarna utan med hela handen. Man skall inte ”veva” eller till varje pris visa hur stark man är. Höger hand används vid handskakning eftersom det i många länder till exempel i Mellanöstern anses att skillnaden mellan vänster och höger hand är av stor betydelse då vänster hand oftast anses som oren.”

Skrivet av Åke Sander professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet:
”I koranen och haditherna kan man hämta precis vad man vill beroende på vilken tolkningstradition man vill använda. Det är en samling vaga skrifter där man kan hitta det mesta utom en vägledning till hur de ska tolkas. Där finns bitar som går att tolka som att män inte ska vidröra vid kvinnor, men de bitarna går också att tolka på ett annat sätt.”

Skrivet av Pernilla Ouis, docent vid fakulteten för hälsa och samhället vid Malmö Högskola och med en bakgrund som konvertit till islam:

”Att hälsa på olika sätt på olika människor handlar inte om personliga val utan speglar en värdegrund som behöver synas i sömmarna. Det handlar inte om handskakningen i sig. Den är en symbolfråga. Bakom den ligger en föreställning om att mannen blir sexuellt upphetsad vid beröring av en annan kvinna och att män och kvinnor därför ska hållas åtskilda. Det reflekterar en kvinnosyn som man kan diskutera passar in i ett demokratiskt samhälle”, säger hon. Hon håller inte med om att valet av hälsningshandling är en fråga för privatlivet.

” I positionen som partirepresentant är det ingen privatsak att göra skillnad på folk och folk. I offentligheten representerar man något mer. Den här diskussionen borde ha kommit upp för länge sedan.”

Utdrag från Koranen enligt islamguiden.com:
”Om denna sed/regel: ”Regeln grundar sig på Koranen som säger att vi inte ens ska komma nära utomäktenskaplig intimitet. Ordet i Koranen är ”zinaa” vilket översättas med otukt. Koranen säger också att män och kvinnor ska sänka sina blickar och inte stirra på varandra d.v.s. inte stirra på någon som inte är nära familj eller ens äkta hälft:
    ”de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet; det leder till större renhet i deras liv”. (Koranen 24:30-31).

Fenomenet har snarare uppkommit bland islamister som lever i väst, med hänvisning till profetens utsagor och att det är viktigt att hålla fysisk distans till det motsatta könet, av ”respekt”. Det finns dock helt andra tolkningsmöjligheter i denna situation. En muslimsk man berättade att han tar kvinnor i hand, därför att han menade att denna eventuella synd är betydligt mindre än synden att förolämpa och såra en medmänniska. Detta är en av många olika muslimska tolkningar och individuella val.

Olika synsätt?
Han fick med sig partiets egna, Romson, Fridolin och Eriksson i Mp. Statsminister Stefan Löfven hade sin åsikt klar:
”Jag har sagt att jag står för människors lika värde. För mig är det samma som att kvinnor och män ska ha samma möjligheter. Det innebär också att i Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen, säger Löfven.

Han säger också att det inte går att ha förtroendeuppdrag i Socialdemokraterna om man inte tar kvinnor i hand. Japp, så är åsikterna. Isär…

Källor:
dn.se
islamguiden.com (x1)
sv.wikipedia.org
alltomvetenskap.se
expressen.se
vk.se
intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Miljöpartisten Yasri Khan ser kvinnor annorlunda? Vad gäller om att hälsa – på alla?

  1. Spännande 😊 och att dra det vidare till att tolka allt vad vi gör.. Någonstans börjar det förstås.

    Gilla