Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08, vanligen onsdag, fredag, lördag och söndag. 3350 inlägg. Våga lär mer!

Var det bättre förr? Vad var bra, vad är bättre? Vad tycker du…?

2 kommentarer

forr1

Ett uttryck säger, ”Det var bättre förr, fast det var sämre.” Var det så? Är det nostalgi och minnen? Ett annat uttryck: ”Förr mådde de bättre än de hade det. Idag har vi det bättre än vi mår.” Mer så?

En tänkare har skrivit:Det enda som förändrats under tusentals år är tekniken. Människan har varit densamma. Människan har brottats med precis samma problem under alla dessa år och ännu längre bak i tiden. Vårt enda problem är det existentiella problemet. Meningen med livet. Och meningen med livet har i de flesta fall varit en jakt på lycka, eller rättare sagt en jakt på reduktion av olycka. Och frågan är hur man uppnår lycka eller undviker olycka.”

Michael B. Tretow skrev låten ”Det var bättre förr”, med text som:

Men jag stannar bakom min dörr,
det var bättre förr.
Visst är himlen oerhört blå,
men den blir aldrig lika blå som förr ändå…
Det är klart att det måste ta slut,
det var bäst förut.
Och det var mycket bättre igår,
fastän hösten har varit rent otroligt svår,
är det ändå bara som så,
det var bättre då.
Det var bättre när det var snö,
för att nu är det botten, bara slask och tö.
/ Ja, var det så kanske?

braforr

Läst om en som upplevt 104 år av sitt liv.
Agnes Sandqvist har längre perspektiv på livet och samhället än de flesta. Vid 105 år fyllda har hon sett fattig-Sverige förändras – mest till det bättre. Hon tycker om sitt hem som det är. Men det är inte av nostalgi.

”Jag förstår inte de som säger att det var bättre förr. Ingenting var bättre förr.”
Agnes tycker om livet. Varje morgon är hon glad att vakna, ligger gärna och drar sig innan hon går upp och njuter av sin smörgås och sitt kokkaffe. Ofta kommer dottern Lillemor. Då åker de och äter lunch på Stinsen. Eller så grälar de lite om städning.”
Fyller 105 år den 21 maj. Bor: Häggvik, Sollentuna.

Vår bild av världen är föråldrad. Människor lever längre, läser bättre och låter vaccinera sina barn i högre utsträckning än vad vi tror. Antalet döda i krig har minskat och andelen extremt fattiga har gått brant ned de senaste 20 åren. Ex. Åtta av tio barn i världen vaccineras mot mässling. Svenskarna tror att det är ett av tio. Medellivslängden i världen är 71 år, men vi tror att den är runt 60. Bland Afrikas ungefär en miljard människor finns nästan 800 miljoner mobilabonnemang. Vi gissar att det är mindre än 100 miljoner.

Bättre mer?
Ja, bortsett från hyfs och klimat, möjligen, som ju verkligen var bättre förr. Anser Nils-Olof Ollevik. Han anser även om trafiken.
”Bilarna var väldigt mycket sämre. De var dyrare i förhållande till vad vanligt folk tjänade, de var sämre rent tekniskt och de var klart farligare att åka i. Vägarna är bättre idag än de var bara för så där tjugo år sedan.”

bilkrockforr2

Jag tror att man förr ibland kunde ha mer tid för familjeliv, fast både på gott och ont. Droger och våld var ej lika utbrett, man kände mer grannar. Men det bättre anser jag i nutid är vinnaren. Det finns bra vård mot förr svåra sjukdomar. De rika hade mer förr av kakan, idag något mer utjämnat.

Bra för barnen förr, kanske?
 … man rörde på sig jämt.
… att allt man gjorde utomhus alltid var roligare än inomhus.
… man klättrade i träd.
… lekplatser behövde inte vara så avancerade.
… man fick leta efter grejer på riktigt och det var osäkert vad man skulle hitta.
… det bara känns som barn hade roligare förr.
Eller?

Källor:
dn.se
amelia.se
songtexte.com
livet.se
framtidsanalytiker.se
svd.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 tankar om “Var det bättre förr? Vad var bra, vad är bättre? Vad tycker du…?

  1. Svåra frågor. Det beror på vad man menar med förr. Det beror på vad man tittar på. Materiellt och fysiskt har vi det bättre nu, men psykiskt? Under 1930-talets egnahemsrörelse kunde många arbetarfamiljer bygga egna hem. Nu måste de köpa begagnat till skyhöga priser. På 1960-talet var normen att boendekostnaden inte borde vara mer än 20% av inkomsten. Nu är man uppåt 50%. En bil som lade av kunde man ofta klara sig hem med, nu måste man hitta en öppen verkstad för att byta lampa. Under feodalsamhället var de rika enomt rika och de fattiga enormt fattiga. Det höll i sig till slutet av 1800-talet Sedan skedde en viss utjämning. Mest utjämnat var det under 1960-1970-talet. Sedan dess har skillnaden ökat igen. Förr fast nästan all service i byn, nu finns mycket mer och bättre service, om man har bil och kan resa till storstaden.

    Gilla