Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Kungen, vår monark blev 70 år, 30/4-16. Det du inte visste!!!

1 kommentar

cgVI

1. Det första offentliga uppdraget hade Carl Gustaf redan när han var ett halvt år, då han tog emot en silverbägare från den franske politikern Justin Godart som tack för den svenska hjälpen under andra världskriget.

2. I samband med studentexamen 1959 fick han sin första egna bil, en ljusblå Volvo P1800.

Kortfakta:
Carl XVI Gustaf, Carl Gustaf Folke Hubertus, född 30 april 1946 på Haga slott i Solna, Stockholms län, är Sveriges kung och statschef sedan 15 september 1973 då han efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf. Han är den sjunde regenten av huset Bernadotte och den sjuttiofjärde av Sveriges historiska monarker.

3. Carl XVI Gustaf kom att beundra Olof Palme mycket, och när Palme mördades 1986 beslöt kungen att Kungliga Slottet skulle flagga på halv stång, en hedersbevisning som normalt bara tillkommer kungafamiljen.

4. ”Han ogillar människor som fjäskar och är en genuint snäll människa. Han anstränger sig så vansinnigt för att göra sitt bästa, varenda dag.” Det menar författaren Barbro Hultman som skrivit sin sanning.

5. ”De äter mycket, det är bara så. Och man måste ju snart, som jag ser det, måste börja beskatta en stam för jag menar … Det är bara att räkna på, om de är två nu, då blir de sju nästa år, och sen blir det bara … om de hittar sina partners någonstans i skogen så exploderar det.”
Uttalande om vargar under en älgjakt i Dalarna oktober 2008, citerad i Aftonbladet.

kungennu

6. Carl XVI Gustaf har en privat förmögenhet på över 300 miljoner kronor, enligt en stor granskning som Dagens Nyheter har gjort (2012). Kungen har ingen skyldighet att redovisa hur stor del av skattepengarna han använder privat.

7. Kung Carl XVI Gustaf är 179 cm lång, 1 cm kortare än sin son Prins Carl Phillip.

8. Under OS i München 1972 mötte han Silvia Sommerlath som arbetade som tolk och värdinna. De gifte sig i Storkyrkan den 19 juni 1976.

9. Hovstatens räkenskaper granskas av en revisor som kungen utser och rapporten är inte offentlig. Apanage härstammar från latin (via franska) och avser i dag statliga medel anslagna till en monarks hovhållning.

10. Carl XVI Gustaf är den nu manlige levande regent i Europa som suttit längst på sin tron. 43 år i år, endast drottningarna Elizabeth och Margrethe har suttit längre.

Ätten Bernadotte är ursprungligen en borgerlig släkt med rötter i Frankrike, som på fädernet kan spåras tillbaka till en Joandou du Poey i slutet av 1500-talet. Hans mormors mor hette ex. Prinsessan Karolina Matilda av Augustenborg. En kung vi ej vet så mycket privat om…

Källor:
sv.wikipedia.org
stoppapressarna.se
sv.wikiquote.org/wiki
metro.se
spa.merinfo.se
proletaren.se
intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Kungen, vår monark blev 70 år, 30/4-16. Det du inte visste!!!