Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Faraohunden är livlig, sover gärna i egen fåtölj och leendes…

faraovalpen

Den omskrivna ”charmören” kommer från – Malta. Faraohunden (dessförinnan var den känd som Maltese Rabbit Dog (Kelb-tal-Fenek) – den används i sitt hemland som jakthund. Den jagar med lukt- och synsinnet och använder sig även i påfallande utsträckning av hörseln, mest jakt av kanin.

Faraohunden har fått sitt namn på grund av att den liknar tesem som avbildades i det forntida Egypten, i gravar från ca 2000 f. Kr, liksom den egyptiska dödsguden Anubis som brukar tolkas ha schakalhuvud och finns omtalad i skrifter med ännu äldre ursprung. Enligt en vanlig teori fördes hundarna till Malta av fenicierna och har överlevt som typ pga isoleringen. Rasen utvecklades på öarna Malta (som gjorde rasen till sin nationalras år 1978) och Gozo i Medelhavet och på 1920-talet importerades hunden till England (hemland) och på 1960-talet var den etablerad och finns runt om i världen.

pharao.jpg

Hundens kynne?

Faraohunden är livlig, intelligent, vänlig, tillgiven och lekfull. Den är en familjevänlig och som passar bra tillsammans med barn. Den behöver också mycket motion. Dock är faraohundar väldigt individuella. Vissa kan vara lösa utan problem andra inte.

Den är en medelstor, ädel hund, elegant, men ändå kraftfull. Den är mycket snabb med fria lätta rörelser och alert uttryck. Den är en pariahund av vinthundstyp, liknande cirneco dell’etna från Sicilien i Italien och podenco ibicenco från Balearerna i Spanien.

Hunden är även känd under namnet ”den leende hunden” eftersom den ser ut att vara glad hela tiden och många faraohundar visar tänderna när de blir glada. Den är lika självständig och renlig som en katt. Den är också känd för sin eleganta, stolta hållning.

Mankhöjd för hanhund: idealhöjd 56 cm. Mankhöjd för tik: idealhöjd 53 cm. Se på – Svenska Faraohundklubben, http://www.svfk.se, om du är taggad. Till Sverige kom den första Faraon 1971 och Sveriges första kull föddes 1974. I nutiden är Faraohunden en numerärt liten ras världen över, i Sverige består populationen av ca 350 hundar. Undantag är Malta där rasen är den mest förekommande.

Ägare av rasen skriver att den älskar att sova högt, den bör få lov att sova i soffan – eller ha en egen soffa eller fåtölj. Alternativa namn: Chien du Pharaon eller Pharaoh Hound. Jag tror jag vill ha en…… 😀

Källor:
skk.se
vovve.net
sv.wikipedia.orgsvfk.se
ezhar.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.