Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Marie Fredriksson kom tillbaka till musiken – mot alla odds…

marie2013

En av våra bästa sångerskor minns jag från hennes tidiga plattor på egen hand och senare med – Roxette, popduon som slog internationellt, fast jag tyckte och tycker ännu hon är bäst med sina egna låtar. Jag vill skriva om kämpen Marie Fredriksson, som efter svår sjukdom (cancer) kommit igen. Hon friskförklarades 2006.

Först några kortfakta.
Marie Fredriksson, egentligen Gun-Marie Bolyos, född Fredriksson 30 maj 1958 i Össjö i Skåne, hennes första stora hitlåt var ”Ännu doftar kärlek” från debutalbumet Het vind (1984). Till skivan hade hon hjälp av låtskrivare som Ulf Lundell och Niklas Strömstedt.

1986 bildade hon den svenska popduon Roxette tillsammans med Per Gessle. Hon fick 2002 en hjärntumör, den upptäcktes vid en hjärnröntgen som gjorts efter att artisten ramlat och fått en hjärnskakning. Läkarna gav henne ett år. I slutet av september genomgick hon en operation för att ta bort tumören.

Maken Mikael Bolyos hade svårt att  hantera sjukdomen, enligt hans egen utsago. För att skydda Marie undanhöll han hur illa läget var.  Att Roxette en dag skulle återförenas för en världsturné fanns inte på kartan. Hon svullnade upp i hela ansiktet, hela kroppen därför hon åt så fruktansvärt mycket kortison.

Citat Marie:
”Var ett helvete” Prata kunde jag inte på lång tid när det var som värst. Jag kunde inte få fram ord. Så det var ett helvete.” .

Länge ovisst om vad – och på albumet The Change från 2004 beskriver hon känslorna under sjukdomen. Under välgörenhetsgalan ”Kick aids out” stod hon på scen för första gången sedan sjukdomsbeskedet. Hösten 2005 tog Marie ytterligare ett steg i sitt artisteri, då hon hade sitt första vernissage med 24 mycket personliga kolteckningar.

Marie har alltid målat och tecknat vid sidan av musiken och då kände hon sig redo att dela med sig av sitt måleri. Utställningen fick det logiska namnet ”After The Change”. 2006 kom Roxette tillbaka med en ny singel, ”One wish”.  I maj 2009 var Marie tilbaka med Gessle på en scen under en konsert i Amsterdam och i mitten av 2010 gjorde duon de första framträdandena efter hennes sjukdom.

De framförde låten The Look på hyllningskonserten till kronprinsessan Victoria och prins Daniels ära kvällen före det kungliga bröllopet, samt genomförde en spelning på den privata bröllopsfesten den 19 juni 2010. De genomförde också två konserter i Sverige, en i Danmark och en i Norge.

2011 gav sig Roxette ut på sin omfattande turné världen över. Bandet gjorde 142 spelningar – inför 1,4 miljoner människor. Under spelningarna satt hon på en stol, leddes till och från stolen innan och efter spelningarna.

Citat Marie:
”Jag hade inte tid att dö!”

”Hennes balans har blivit bättre, hennes minne har blivit bättre. Många funktioner som var mer eller mindre betraktade som försvunna har hon fått kontakt med igen”, enligt maken Mikael. Marie och maken som är musiker har två barn.

I november 2013 släpptes Marie Fredrikssons första soloalbum ”NU” på många år, albumet är på svenska och skrivet av henne själv och hennes man Mikael Bolyos. Första singeln heter ”Kom Vila Hos Mig”, andra singeln heter ”Sista sommarens vals”.

I oktober 2015 släpptes Maries självbiografiska bok ”Kärleken till livet” som hon skrivit tillsammans med Helena von Sweigbergk. I boken berättar Marie bl.a. att hon lider av en strålskada. Hon återkommer flera gånger till hur hennes fot, ben och hand inte längre ger henne samma rörlighet. Nu i april kom så beskedet att en kommande Roxette-turne blir inställd. Läkare har avrått Marie att göra den av medicinska skäl.

”Jag har blivit mycket räddare för att röra mig ute på egen hand. Det är tragiskt. Jag går inte ens ut i trädgården själv längre. Jag måste ha någon att hålla i, även korta sträckor. Nu på våren, om det är varmt, vill jag gärna gå ut och sätta mig en stund och njuta av solen. Jag tycker så mycket om värmen”, skriver hon. Boken beskriver också möten med kända personer som Mick Jagger, Elton John och Anni-Frid Lyngstad. Och efter operationer och annat så har hon synproblem och andra bieffekter…

mariefung

Jag spelar ofta de äldre ”Efter stormen”, ”Sparvöga”, ”Där du andas” och – ”Tro”, som är ljus, men handlar inte specifikt om religion utan den egna känslan av sökandet i livet. Vilken fighter, denna Marie!

Källor:
aftonbladet.se
sv.wikipedia.org
mariefredriksson.se
expressen.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.