Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Anita,”Minns du den sången?, var sångerskan med den personliga rösten…

2 kommentarer

anita-2007Originell röst, stark och skön njuta av. Nu 78 år. Fågeln som tystnade för tidigt.

Från 1962 till 1975 hade hon 27 låtar på Svensktoppen. Anita Lindblom, född 14 december 1937 i Hille, Gävle, hennes mamma var bara 17 år och hon fick bo hos mormodern.

De flyttar till Uppsala och sedan till Söder i Stockholm. Anita får lära sig dansa och grälen med mormodern eskalerar. När hon är 17 år får hon själv ett barn, sonen Jörgen, som får bo hos mormodern. Hon var en svensk sångerska och skådespelerska. Hon bor i en lägenhet, en etta, i en by  en bit sydväst om Cannes i Frankrike.

Anita var en av Sveriges populäraste schlagerartister under 1960-talet. Hon hade en uttrycksfull altröst lämpad för passionerade sånger.

1.1957 slog hon i genom i Scalarevyn där hon sjöng När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun. Anita var en mångsidig artist som passade i revysammanhang.

2. I oktober 1961 spelade hon in Sånt är livet med Sven-Olof Walldoffs orkester, en svensk cover på Roy Hamiltons You can have her från samma år. Stikkan Andersson skrev den svenska texten till melodin.

3. Anita Lindblom har varit omgärdad av mytbildning och skandaler. Hon upplevde ett stormigt äktenskap med boxaren Bo Högberg, hamnade i skatteknipa och flydde utomlands i slutet av 60-talet. Hon återkom till Sverige på 70-talet då hon spelade in filmen Rännstensungar och gjorde en bejublad krogshow på Hamburger Börs i Stockholm. Under en period levde hon tillsammans med skådespelaren och regissören Gunnar Hellström.

4. Lindblom drog sig tillbaka från rampljuset i början av 1980-talet och kände sig förföljd av media efter skriverierna om hennes skatteskulder, romanser och sammanbrott. Hon fick upprepade erbjudande att göra comeback, men tackade nej.

5. Det som tog henne hårdast vid sin flytt till Frankrike var att hennes älskade flygel slogs i spillror; den lär då ha stått ospelbar i ett magasin i Frankrike. Hon har gjort klart att hon varken tänker sjunga igen eller återvända till Sverige förrän hon har fått ersättning för sina förstörda möbler. ”Fågeln har tystnat” som hon säger i dokumentären ”Sånt är livet”. Jag var insatt i det en del och tycker hon hade rätt. 

anita2

6. Och film 2010 – då ”skådespelerskan Noomi Rapace ska porträttera schlagerstjärnan  Lindblom på film. Manuset till filmen, där Noomis make Ola Rapace ska spela boxaren Bosse Högberg som var Lindbloms kärlek på 60-talet, håller just nu på att skrivas av Peter Birro.”

Nyheten sedan blev: Olas och Noomis drömprojekt om Bosse Högberg läggs på is. Mycket skriverier om stoppet, ej utbetalda löner m.m. Nu?

7. Hon har aldrig haft någon far, men inte saknat någon. Hon har haft många ersättare. Hon fick en son Jörgen, men aldrig tomtebolyckan, som hon säger och aldrig en dotter.

8. Jag minns att jag (även privat) hörde om hennes förtjusning för starka, virila män, vilket väl inte ansågs fint nog. Men sjunga kunde hon, divighet var inte ovanligt då av stora stjärnor.

9. Några kända hits: Sånt är livet, Bara du, Minns du den sången?, Balladen om den blå baskern, Kring de små husen i gränderna vid hamnen, Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind, En dans på rosor, Jag vet ett litet hotell m.fl. I några filmer syntes hon ex. 1974 – Rännstensungar – 1958 – Mannekäng i rött – 1957 – Åsa-Nisse i full fart…

10. Rosor men ris då? Någon beskriver en viss bitterhet, att hon var diva är känt, men det har funnits flera och finns. I övrigt har media skrivit nog. En stor artist var hon. Ena bilden från 2007.

Citat Anita (2012):
Hon fick sin talang och mycket gratis genom denna gudagåva och genom sitt utseende…”

Källor:
sv.wikipedia.org
expressen.se
annhelenarudberg1.blogspot.se
kuriren.se
aftonbladet.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Anita,”Minns du den sången?, var sångerskan med den personliga rösten…

  1. Den finaste och bästa rösten som sjungit på svenska. ..lika stor som Sara Leander i mina ögon. …me like kram anitha

    Gilla