Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Om uttrycken Fy Fabian, Jösses Amalia och Jissenes med flera…

minnet

Uttryck har ändrat form, liksom vårt språk, och detta låter som rumsrena varianter, men vad vet man om dem och vad betyder de? En analys av ”Fy Fabian”. Detta är en eufemism, svordom, en – nedtonad variant av fy fan. Liknande synonymer är: fy fasiken, fy faderullan, fy sjutton, fy hundan m.fl. Vad kommer det ifrån?

Man vet att i ”Här kommer Pippi Långstrump” från 1973 kan man höra:
-Fy Fabian va dom är tarvliga! Detta som Pippi ropar efter de båda bovarna Blom och Dunder-Karlsson. Man är osäker om ursprung, men här väljer man istället en högljudd, men ung flicka som ändå ”ska tala väl” (för barn).

Lite äldre kanske, men ”Jösses Amalia”? Jag läste en politisk artikel av Pierre Schori som använde det. Man tror det vore hämtat från förra sekelskiftet, i någon revy eller skämttidning. Någon källa tänker på – Åsa-Nisse.

Ett annat är – Jissenes vad tiden går. Jisses jfr jissenes, i Skåne ex. används jisses <interj.> – jösses, förmildring av Jesus. Alltså en interjektion, uttryck för förvåning eller bestörtning.

Andra varianter är jösses, jesses, jösses amalia (som ovan) och jistanes och kan kryddas till herrejesses eller herrejösses. Omskrivning för Jesus, lite på samma sätt som satan blivit sablar och jävlar blivit jäklar eller järnspikar, eftersom det för länge sedan ansågs mycket fult att åkalla Jesus, Gud eller himlen.

Jösses = (vard.) ojdå, hoppsan, kors, jisses; vad i jösse namn, vad i all sin dar (även som Herregud!). Tre uttryck som är närliggande varandra och förmodligen använts av någon som andra fångat upp. Men att vi vill göra det snyggare och slippa svordomar är en förklaring som verkar trolig.

Källor:
spraktidningen.se
brafraga.blogspot.se
svd.se
synonymer.se
min egen blogg
sv.wiktionary.org
sfi.se

intressant.se

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.