Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Speciell artist, med egen röst, Tracy Chapman – minns du Fast car…?

tracychapma2

Den var den stora hiten med Tracy Chapman som är född 30 mars 1964 i Cleveland, Ohio, i en arbetarklass-stadsdel, är en amerikansk singer-songwriter. Hon är känd för sin förmåga att skriva stark och betydelsefull sånglyrik. Hon slog igenom 1988 med hiten Fast Car. Tracy, mest känd för sina singlar ”Fast Car”, ”Talkin’ ‘bout a Revolution”, ”Baby Can I Hold You”, ”Give Me One Reason” och Telling Stories” och fyra gånger vinnande artist i Grammy Award. Hon bor för närvarande i San Francisco.

Chapman uppfostrades av sin mor. Trots att de var fattiga såg hennes mamma dotterns kärlek till musiken så hon köpte henne en ukulele när Tracy var bara tre år. Hon började spela gitarr och sång vid åtta års ålder.

Chapman var antagen till programmet ”A better chance” som hjälper en minoritet av elever för att de ska kunna välja privata skolor. Hon tog examen från Wooster School i Connecticut och senare Tufts University. Hon tog en BA-examen i antropologi och afrikanska studier. Hon drar en skarp linje mellan det personliga och professionella livet. ”Jag har ett offentligt som är mitt arbetsliv och jag har mitt personliga liv”.

Chapman uppträder ofta och deltar i välgörenhets-evenemang såsom Make Poverty History eller om AIDS bland flera saker. Allt för att stödja sociala orsaker. En annan elev på Tufts, Brian Koppelman, hörde Chapman spela och förde henne till sin far, Charles Koppelman. Koppelman, som var höjdaren på BK Publishing, undertecknade ett avtal med Chapman 1986. Efter examen 1987, hjälpte han henne att skriva under ett kontrakt med Elektra Records. Där släppte hon Tracy Chapman (1988).

Albumet var kritikerrosat och hon började turnera och få en del fans som följde henne. Chapmans ”Fast Car” började stiga på USA-listorna snart efter att hon gjort den på TV – på Nelson Mandelas 70-årsdag Tribute konsert i juni 1988, det blev en nummer 6 pophit på Billboard Hot 100 i augusti det året.

Hennes uppföljande albumet Crossroads (1989) var mindre kommersiellt framgångsrikt, men fick platina. Chapman turnerade i Europa och USA under 2003 till stöd för sitt sjätte album, Let It Rain (2002).

tracy1

För att stödja sitt sjunde studioalbum, 2005, turnerade Chapman i stora amerikanska städer och i hela Europa under resten av året. Europaturnén gick bl.a. i Tyskland, Italien, Frankrike, Sverige, Finland, Norge, Storbritannien, Ryssland m.m. Chapman fick i uppdrag att komponera musik för sin produktion av Athol Fugard’s Blood Knot, en pjäs om apartheid i Sydafrika, på scen i början av 2008.

Chapman gjorde en 26-dagars soloturné i Europa. På turn’en hade hon med sig Joe Gore på gitarr, Patrick Warren på tangentbord och Dawn Richardson på slagverk.

Chapman betraktas allmänt som en politiskt och socialt, aktiv musiker. För många organisationer och massor av människor har hon visat intresse lyriskt i sin musik. Låtar från 1988, ”Talkin ‘bout a Revolution” betonar vikten av att stå upp mot orättvisor. Texten – ”Vet du inte, pratar om en revolution, låter som en viskning, när de är går efter välfärdens regler”.

Chapmans låt ”Fast Car ”ger också kunskap för kampen mot fattigdom, med texter som: ”Jag vet att det kommer att bli bättre / du hittar arbete och jag ska få, vi kommer att flytta ut ur skyddsrummet / köpa ett stort hus och bo i förorterna.”

2004 fick hon titeln hedersdoktor i bildkonst av sitt Tufts University, ett erkännande för engagemanget för social aktivism. Partner var i alla fall en tid skådespelerskan, författaren Guinevere Turner. Under 1990-talet hade hon en passionerad kärleksaffär med romanförfattaren Alice Walker.

En stor artist, kvinnan med musiken och hennes engagemang är såklart den stora saken. Tracy som gjort en enorm version och duett med med Pavarotti, låten Baby Can I Hold You Tonight. Chapmans senaste utgåva är Our Bright Future, 2008.

Den 20 november 2015 släppte Chapman sitt Greatest hits. Som består av 18 spår, inklusive live-versionen av ”Stand By Me”, en hit hon haft som Ben E. King gjort känd…

Källor:en.wikipedia.org
bout-tracy-chapman.ne
tracychapman.com
gayblackcanadianman.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.