Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Bergamasco, en ovanlig herdehund med dreadlocks, läs om den italienska rasen…

2 kommentarer

bergamasco

En bland många mer okända hundraser är herdehunden från Bergamoalperna i norra Italien som anses ha mycket gammalt ursprung. Vad jag först tänker på utsidan med dess päls. Rasens namn är Bergamasco eller – Cane de Pastore Bergamasco. Den har fått sitt namn efter staden Bergamo i Lombardiet, varifrån många av herdarna kom.

Rasen har förekommit överallt i de italienska alplandskapen, men var främst företrädd i Bergamos dalgångar där fåruppfödning sedan sekler varit den främsta näringen. Hundarna flyttade fårhjordar till nya betesmarker. Deras främsta uppgift var att skydda hjordarna, med sin herde mot de större rovdjuren, men de fungerade även väl som vallare.

I Sverige används den i dag främst som sällskapshund, men man bör känna till att vaktinstinkterna finns i rasen, den används också som terapihund. Den är en vakt- och vallhund med en inneboende förmåga att känna empati och ett otroligt milt sinne. Den ser alltid efter familjens ”små”’…vare sig det är djur eller barn.

Den finns i få antal, och i hemlandet vet man ej. Fast det beräknas finnas ca 2000 individer totalt i världen. Totalt så finns det ca 420 Bergamasco i Europa (utanför Italien). I USA, Canada och Alaska finns totalt ca 400 hundar (2013). Den har inga särskilda sjukdomar då man har för litet material att jämföra med, men den ses som en ovanligt frisk ras.

En bergamasco vaktar sitt territorium genom att valla bort ovälkomna gäster. Som vallhund kan den även nypa inkräktaren i baken om vallningen inte är effektiv nog. Den har alltid levt i närheten av människor och i ömsesidigt förtroende och beroende. Detta finns i mycket stor utsträckning kvar hos rasen som alltid vill vara i närheten av människor och ha kontroll på var de finns.

bergam2

Bergamasco är en medelstor hund med en uppseendeväckande och spektakulär päls som består av hopfiltade platta band. Dess päls består av tre olika typer av pälskvaliteer, bla underullen och de för rasen typiska överhåren som kallas för gethår. Dessa två typer av päls växer samman och bidrar på så sätt till att de rastypiska tovplattorna börjar formera sig. De breda tovplattorna finns framför allt på de kroppsdelar som bör skyddas mest mot rovdjursangrepp. På benen bildas ofta tunnare band eller snören för att maximera rörligheten.

När pälsens tovor (bioccoli) fått sin färdiga struktur gör man inget mer med pälsen. En färdigtovad bergamascopäls tvättas inte oftare än en helyllekappa. Runt munnen samt vid buken och baken tvättas de vid behov mycket oftare. En färdigpälsad bergamasco fäller ingen päls. Många pälsallergiker har visat sig kunna leva med rasen.
 
Mankhöjd ca 55 – 60 cm, vikten från 25 kg upp till 38 kg, färgen är svart eller grå och kan senare få schatteringar i fawn eller isabella. Det är en mycket gammal ras som förekommer i litteratur från 1700-talet där det nämns ”trots sitt vänliga väsen tycks hunden inte rädas vargen”. Den tros ha samma ursprung i centralasiatiska vallhundar som bl.a. de ungerska vall- och herdehundarna, t.ex. puli eller komondor.

Den svenska rasklubben bildades så sent som 2007. Man anser allmänt att den person som haft störst inflytande över Bergamascon och som räddat rasen från utarmning är Maria Andreoli med kennel dell´Albera i Italien. När hon avled hösten 2005 efterlämnade hon 35 Bergamasco och 35 Volpino i sitt hem i Vercelli. Andra namn för rasen är också  Alpinsk herdehund eller Norditaliensk herdehund.

Källor:
skk.se
bergamasco.se/wordpress
sv.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Bergamasco, en ovanlig herdehund med dreadlocks, läs om den italienska rasen…

  1. Väldigt intressant läsning. ..tack Janne 💜💖

    Gilla