Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Séraphine, psykotisk, fransk, naiv konstnär mellan de två världskrigen…

1924era

Kunskap, att lära nytt är stor. Jag blev mycket nyfiken på denna kvinna. Séraphine Louis kom från enkla förhållanden och miste sin mor när hon var ett år gammal. Fadern gifte om sig men dog innan hon var sju år. Föräldrar, fader Antoine Frédéric Louis och moder Adeline Victorine Julie Maillard. Bilden ovan från 1924.

”En extra passion, en helig glöd, en medeltida iver.” Séraphine Louis, också känd som Séraphine de Senlis, född 3 september 1864 i Arcy, död 11 december 1942 i Erquery var en självlärd fransk konstnär. Hon var mycket religiös och inspirerades av kyrkokonst men framför allt var det blommor som inspirerade henne. Inspirerad av naturen, fält och skogar där hon vandrade som ett barn, inte 100 kilometer norr om Paris.

serapine

Ensam utan föräldrar så tog en äldre syster, Victorine, hand om henne. Till att börja med arbetade hon som fåraherde men fick 1881 sköta hushållsgöromål hos nunnorna i ett kloster i Clermont i Oise. Från 1901 arbetade hon som hembiträde hos familjer i Senlis. Efter en strävsam dag låste hon in sig på sitt rum och målade i hemlighet i skenet från stearinljus. Hennes måleri upptäcktes 1912 av den tyske konstsamlaren och konstkritikern Wilhelm Uhde. Han var den som upptäckte Picasso och Henri Rousseau. Han råkade få syn i grannhuset på ett stilleben med äpplen och blev förvånad när han fick veta att det var hembiträdet som målat det.

”Jag målar som jag ber. Det finns ingen skillnad. Jag säger alltid att jag gör allt detta för jungfru Maria. Jag målar framförallt på natten när staden sover. Mina stilleben är som gåvor för Gode Gud och heliga moder. Halsband av pärlor och ädelstenar som jag gänga så att de ska vara nöjd med mig. Så jag ska gå till paradiset. ”

Uhde började stötta Séraphine vilket gjorde hennes liv betydligt bättre, men redan i augusti 1914 måste Uhde lämna Frankrike på grund av första världskriget. Men 1927 kom han tillbaka och återupptäckte henne när hon ställde ut på en kollektivutställning i Senlis. Han konstaterade att hon hade utvecklats starkt som konstnär och köpte hennes tavlor.

 Att arbeta i timmar i sträck, berusande med ångorna av terebenthine, lacker och husfärg, sporrade hon sig på med sin egen blandning – ”energi vin,” en konstig brygd av konjak och urlakade valnötter. Uhde köpte troget allt hon producerat.

1929 organiserade han en utställning med hennes konst, bland annat några två meter höga bilder. Därmed fick hon en ekonomi som hon aldrig hade haft förr och som hon inte kunde hantera. Men när den stora depressionen kom 1930 och ödelade Uhdes ekonomi kunde han inte längre köpa hennes bilder.

1932 blev Séraphine inlagd på ett Clermont dårhus, mentalsjukhus med diagnosen kronisk psykos. Här hade hon ingen möjlighet att måla. Hon tillhörde de övergivna av alla under den tyska ockupationen, offer för svält och umbäranden. Hon dog 1942 och begravdes i en allmän grav, helt utblottad.

uhde

Uhde fortsatte att ställa ut hennes konst på flera utställningar: Ex. De moderne primitive i Paris 1932, Realismens populære mestere 1937–38 i Paris, Zürich och New York (hos MoMA), Primitives of the 20th Century 1942 i Paris och Separatutstilling i Paris 1945.

Hennes verk finns på Musée Maillol i Paris, Musée d’art de Senlis, Musée d’art naïf i Nice och i Musée d’Art moderne Lille Métropole i Villeneuve-d’Ascq.

2009 gjorde Martin Provost filmen Séraphine med Yolande Moreau i huvudrollen. Filmen blev nominerad till Césarpriset i nio kategorier och erhöll sju stycken. Jag har sett den och sevärd, stark och känslig.

Om konsten? Motiv: Blommor. Utbildning: Självlärd. Konstform: Naiv konst
Filmen? Originaltitel: Séraphine, fransk, regi Martin Provost – produktionsår 2008, premiär året efter. Moreau spelar lysande. Ett hemskt öde, en kvinna som bara älskade måla…

Yolande Moreau

Två bilder på henne och en på Uhde, dessutom Yolande Moreau från filmen.

Källor:
sv.wikipedia.org
folketsbio.se
medicographia.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.