Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Diogenes, grekisk filosof med en annorlunda syn på livet…

diogenesz

Diogenes lät bli att tvätta sig, bodde i en tunna och åt motbjudande mat. Ja, jag fick tidigt fakta om honom och blev förtjust över denne mans egna beteende. Hur?

Diogenes, född cirka 412 f.Kr. (enligt andra år 404), död 323 f.Kr., var en grekisk filosof, född i Sinope på södra kusten av Svarta havet (dagens Sinop, Turkiet) i 412 eller 404 f.Kr. och dog vid Korint 323 f.Kr.
 
Lite är känt om hans tidiga liv, förutom att hans far Hicesias var en bankman. Diogenes skulle vara konsekvent i att göra narr av en sådan livsfilosofi som – extremt beroende. Han ville särskilt vara en herre som inte behövde göra något viktigt och – ändå inte vara hjälplös.

Grekerna berättade gärna elaka och ibland inte helt sanna anekdoter om berömda filosofer. I anekdotfloran bodde Diogenes på en strand i en tunna, tvättade sig aldrig, luktade illa, kallades hunden (grek. kynos) eller betecknade rentav sig själv som en hund för att framhäva sitt ideal. Känd är anekdoten om hur Alexander den store som hört talas om den berömde filosofen besökte honom och frågade om det fanns något han kunde göra för honom. Diogenes svarade då att Alexander kunde flytta på sig så att han inte skymde ljuset från solen. Ett underbart svar, inte sant?

Hos Diogenes framträder ändå en seriös tänkare, med en desillusionerad syn på världen – cynisk i denna bemärkelse – som menade att lyckan består i den inre frihet man uppnår genom att avsäga sig allt beroende av världen och genom att vara nöjd med enbart livets nödtorft, inte helt olikt buddhismen.

Han sade sig i ett berömt uttalande inte vara medborgare i någon stat utan en världsmedborgare. Han skall ha skrivit tragedier, alltså dramer, om människans utsatthet och en bok kallad Staten. Det är inte förvånansvärt att denna skall ha influerat Zenon, stoicismens grundare, eftersom liknande tankar finns här, låt vara i mindre extrem form.

Enligt traditionen dog Diogenes på samma dag som Alexander den Store. Han var då 96 år gammal och dog i sin tunna i Korinth. På frågan hur han ville bli begravd, lämnade han instruktioner om att han skulle kastas utanför stadsmuren, i ett dike, så vilda djur kunde kalasa på hans kropp. Aningen morbid? Om hans död finns olika förklaringar. Han uppges omväxlande ha hållit andan likväl som han hade ätit rå bläckfisk, till att ha lidit av en smittad hunds bett.

Korintierna reste till hans minne en pelare med en vilade hund på Paros marmor. Han fick också tvärtemot sina önskemål en magnifik begravning.

Källor:
in2greece.com
en.wikipedia.org
div.

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.