Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Släppa väder gör du (inte jag) – det heter flatulens, vet du vad du släpper ut och varför?

lukte

Tusentals miljoner bakterier lever i vår mage och i våra tarmar. Bakterier är som små, små djur.  Alla har gjort det, någon gör det just nu – släpper sig.

Vad är detta och alla varför? Gas i tarm och mage är något som alla har. Gaserna uppkommer då man sväljer luft, samt att de alstras av de bakterier som finns naturligt i tjocktarmen. Flatulens, det medicinska ordet för detta, nylat. flatulentia, av flatu – är alltså ett utsläpp av en blandning av gaser som kommer ut ur ändtarmen.

Denna blandning består till största del av kvävgas. Metangas och vätgas finns också med i utsläppet och till skillnad från kvävgas är dessa antändningsbara, vilket gör att även flatulensen är ”brännbar”. Flatulens uppstår då anus utsätts för tryck. Flatulens uppstår bl a i tarmarna under jäsning av mat och då – att man sväljer luft.

Obs Ljudet – det karakteristiska, betingas av att ringmuskeln och i vissa fall skinkorna vibrerar. På grund av att flatulensen ofta innehåller små mängder svavelhaltiga gaser, till exempel svavelväte och merkaptaner, upplevs lukten ofta som en odör. Vid gasbesvär är det vanligt att man rapar, känner sig uppspänd och orolig i magen, samt har ont i magen och ”släpper väder”. Lite svårare om innehållet. Tarmgas, summan av gas som sväljs ner (luft), diffunderar från blodet till tarmen (syrgas, kvävgas) och bildas av tarmens bakterieflora (vätgas, metan, koldioxid, kvävgas och mindre mängder andra gaser som vätesulfid).

Det uppfattas i många kulturer som pinsamt att flatulera (”släppa sig”), och det är ofta tabu. Fenomenet används också flitigt av komiker, vilket av vissa människor upplevs som dålig eller omogen humor. Andra ord som används är: fis, väderspänningar, fjärt, mök, skit, bäs, prutt och brakare. (Det finnes också olika uttryck som beskriver företeelsen i fråga, till ex. ”släppa sig”, ”lägga en lars”, ”ägna sig åt skitprat” m.fl.)

Flatulens

Fler än var tionde svensk besväras av för mycket gaser i mage och tarm. Gaser i tarmkanalen är sällan farligt och beror oftast inte på någon allvarligare sjukdom. Ordet prutta är från 1805.

Citat från en kvinna med barn som nämner just fisar:
”Är det bara jag i hela världen som är äcklig?? När jag och min man älskar så känner jag att det luktar fis. Jag frågade mannen om det var jag och han sa att det var det nog (han var precis nyduschad). Nu har det hänt några gånger och jag är övertygad om att det är jag som osar!” (1) Oj då!

Ordet ”gas” föreslogs troligen på 1600-talet av kemisten Johann Baptist van Helmont som en fonetisk stavning av det holländska uttalet av det grekiska ordet ”kaos”. En människa bajsar ca 50 kg på ett år. Under ett helt liv blir det mer än 4 ton (4 000 kilo)!

Tarmgas var även ett punkband från Öjebyn i Piteå Kommun, aktiva mellan 1991-1995. Konstaterar också att det är bättre ”släppa loss” och inte hålla inne på gasen. MEN kan man så kan det vara populärt att uppsöka en diskret plats.

Källor:
sv.wiktionary.org
apoteketrectum.se
ne.se
news-medical.net
tillväxtbehandling.se
alltforforaldrar.se (1)

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.