Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Synen på dekolletage, historik och åsikter, läs…

dors

Ord kan vara spännande, vad betyder de och ursprunget. Idag fastnade jag – i ett dekolletage (av franska decolletage som i ’skära’), vardagligare urringning, som är en skärning på ett kvinnligt klädesplagg, oftast en aftonklänning, som visar mer eller mindre av kvinnans hud från halsen ner till bysten, även ibland om skärningen på ryggen ned från nacken. Och som förtydligande, jag fastnade för ordet….

Engelska, cleavage som, klyfta – många kvinnor använder denna för att öka sin fysiska och sexuella attraktionskraft och öka sin känsla av kvinnlighet, anses det av en del experter. Intermammary sulcus, språkligt rätt enligt International Federation of Associations of Anatomists, benämning för denna s.k. klyfta eller – den anatomiska beteckningen på fåran mellan de kvinnliga bröstkörtlarna.

Dekolletage är en del av kvinnmodet. Som sådana förändrades de populära necklines över tiden och för olika tillfällen. Samtida kvinnors baddräkter och bikinis kunde ibland ha necklines som resulterade i toppar och sidor av bröst som blottades mer eller mindre.

Citat Coco Chanel (1883-1971- fransk modeskapare)
”Dekolletaget är en avgrund där den goda smaken balanserar utan att falla ner”.

I det europeiska samhället var dekolletage ofta en del av klänningen, i slutet av medeltiden. Detta fortsatte under viktorianska perioden. I aristokratiska kretsar och hos överklassen har visning av bröst tidvis betraktats som en statussymbol, som ett tecken på skönhet, rikedom eller social ställning.

Power.Forward. Event Celebrating The Jeep Brand And USA Basketball
De blottade brösten, ofta synliga på nakna skulpturer i det klassiska Grekland, hade inflytande på konst, skulptur och arkitektur under denna tid. Olika metoder har använts av kvinnor i historien att visa sina bröst. T.ex. korsetter för att öka klyvningen infördes i mitten av 1600-talet. I slutet av 1800-talet förbättrades dessa så brösten ”formades uppåt”.

Vissa människor blev chockade när det blev på modet, runt 1913, då man kunde bära klänningar med en blygsam rundning eller V-ringning. I tyska riket t.ex. började alla romersk-katolska biskopar med att utfärda ett herdabrev där de angrep det nya modet.

Nu på senare tid, efter korsetter blev omoderna, har bysthållare och utfyllnad tjänat till att visa och betona brösten. Idag är det ofta populärt bland artister och folk i modevärlden, skådespelare och modeller. Jag tänker på 1960-talet då välbystade kvinnor med kurvor var standard, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe eller ex. Anita Ekberg och idag – mycket vanligt. Vi minns ändå när Tysklands förbundskansler Angela Merkel skapade uppmärksanhet när hon bar en lågt skuren klänning till öppnandet av Oslos operahus den 12 april 2008.

Carolyn Latteier har skrivit. ”Jag intervjuade en ung antropolog som arbetar med kvinnor i Mali, ett land i Afrika där kvinnor går omkring med bara bröst. De matar själva alltid sina barn. Och när hon berättade för dem att i vår kultur är män fascinerade av bröst uppstod ett ögonblick av chock. Kvinnorna brast ut i skratt. De skrattade så hårt, att de föll på golvet. De sa, ”Du menar män reagerar – som barn?”

Brittiska zoologen och etologen Desmond Morris teorier om klyvningen är en sexuell signal som imiterar bilden av klyftan mellan skinkorna, som enligt Morris i The Naked Ape, också är unik för människor, och andra primater då de som regel har mycket plattare skinkor.

Böjningar på dekolletage: dekolletage, dekolletage, dekolletages, dekolletaget, dekolletagets, dekolletage, dekolletages, dekolletagen, dekolletagens.

Citat Ingrid van Bergen:
”Att vara urringad är konsten att skaffa sig en förkylning på ett sätt som gör en man varm”. Ingrid född 15 juni 1931 i Danzig, en tysk skådespelerska .
     
En ung kvinna skrev ex i en tidning för ett par år sedan: ”Läste häromdan i tidningen att de ville förbjuda elever att ha häng och urringat i skolan. Detta är så himla löjligt! Om de nu skulle införa detta, var skulle MIN yttrandefrihet ta vägen?” 😀

Råd slutligen. Halsen och dekolletaget är båda områden med tunn, känslig hud och är därför benägna att visa tecken på åldrande. Behandlingar med skinboosters motverkar effekterna av hudens åldrande genom att återställa fuktbalansen och förbättra hudens egenskaper. Jaja – reklam kan man lite på, eller? 😀

Källor:
storaordlistan.se
de.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
w2.sydsvenskan.se

intressant.se

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.