Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Josefin Nilsson var en lysande stjärna, på scen och film, saknad av många…

josa

Vi var många som kände tragiken när vi läste om Josefin Nilsson som plötsligt gick bort, Josa från Ainbusk. Jag har alltid tyckt om musiken och det jag lärt mig om henne, mycket otur under sin livs resa. Ledsamt och – visar på hur skört livet är. Fakta kring denna sköna sångerska och kvinna. Monica Emma Josefin Nilsson (folkbokförd Monica Emma Josefina), född 22 mars 1969 i Alvare i Närs socken, Gotland, död 29 februari 2016 i Själsö, Väskinde distrikt, Gotlands län, som var en svensk sångare och skådespelare.

”Hon var en paradox. Hon var både en jordnära bonddotter och ”high life”. Väldigt stark men samtidigt så otroligt skör. Hon hade en fantastiskt arbetsdisciplin och var ibland totalt odisciplinerad. En konstnär ut i fingerspetsarna” enligt Babben Larsson

Josefin Nilsson hade genomgått två steloperationer av ryggen. Tre veckor innan hon avled gjorde hon ytterligare en operation på grund av smärtor i höften.  Efter det hade hon dåliga värden och kände sig krasslig. Hon hade sjukdomssymtom men det var ingenting akut. Som man visste. Och sedan ett par år tillbaka led hon dock av en mystisk sjukdom som gjorde att hon tappade håret.

Josefin var medlem i den gotländska popgruppen Ainbusk. När de slog igenom för mer än 30 år sedan blev de Ainbusk med hela svenska folket. De fyra unga tjejerna från När på södra Gotland var –  Birgitta Jakobsson, Annelie Roswall, Marie Nilsson och Josefin som gjorde succé direkt!

Den 23 mars 1993 släppte hon som soloartist sitt debutalbum Shapes. Musiken och texten på albumet skrevs av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Benny producerade också skivan. År 2005 tävlade hon i Melodifestivalen med bidraget ”Med hjärtats egna ord”. Musikaldebut gjorde Josefin Nilsson vintern 2002 som Svetlana Sergievskaja i Benny Anderssons och Björn Ulvaeus Chess på Cirkus i Stockholm. Mångsidigheten!

josse

Det var systrarna Nilsson ihop i vått och torrt, Marie och Josefin, och de svetsades samman än mer under tiden som följde; genom de enorma framgångar som Ainbusk rönte, men också genom motgångarna som skulle komma. Ända sedan tonåren hade Marie lidit av depressioner och fick hjälp ofta.

Citat Josefin om kärleken:
”Jag tror på kärleken och vill gärna dela livet med någon, men inte till vilket pris som helst. Senaste åren har jag varit så sjuk att det mer har handlat om att överleva än om att leva. Så att höja blicken och fånga någons intresse har inte varit en möjlighet, jag har gått med solglasögon och hatten på, i regn, solsken, dimma och snöstorm. Men jag funderar på att ta av mig solglasögonen snart.”

Som skådespelare medverkade Josefin bland annat i Måns Herngren och Hannes Holms filmer Adam & Eva (1997) och Det blir aldrig som man tänkt sig (2000). Josefin Nilsson var dotter till revyartisten och textförfattaren Allan Nilsson och Doris Nilsson samt syster till Marie Nilsson Lind, också medlem i Ainbusk som ni läst.

Hon fick 1992 – Ulla Billquist-stipendiet och 2003 – Gotlands kommuns kulturpris, tillsammans med hela gruppen Ainbusk. Hennes sista stora framgång blev den bejublade föreställningen ”Systrarna Sisters” på Gotlands länsteater. Tanken var att föreställningen även skulle ges i Stockholm till hösten.

Jag minns filmen Adam & Eva, men även julshower där de framfört sin musik. Hennes låtar är för många, ”Min Gud” har berört mig mest. Hon hade otur i livet ex med en del män. Jag mår dåligt av den kände teatermannen som var *fruktansvärd* mot henne, fysiskt och psykiskt. ”Den 30 januari 1997 uppsöker hon sjukhus sedan skådespelaren slagit henne under vänster bröst och på benen. Den 15 april förbjuds han att ta kontakt med eller följa efter henne i ett år framåt. Han bryter vid flera tillfällen mot förbudet.”

Nu får hon ro och vi minns henne. Josefin ska begravas i Visby domkyrka. Det blir den 18 mars med en ceremoni öppen för allmänheten. Gudstjänsten hålls av Lennart Koskinen. Det är också klart att det blir en hyllningskonsert på Länsteatern på Gotland innan sommaren.

Källor:
aftonbladet.se
sv.wikipedia.org
hemmets.se
nsk.se
expressen.se

intressen.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.