Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

De sju dvärgarna arbetade i en gruva. Vad mer? Om Snövit?

snovittoker

The seven dwarfs worked in a mine. Jag tänker film och – Snövit och de sju dvärgarna är en amerikansk animerad långfilm från 1937, baserad på Bröderna Grimms version av den tyska folksagan om Snövit. Snövit blev klar i december 1937.

Snövit (på tyska: Schneewittchen) är en saga troligtvis från medeltiden, nedtecknad av bröderna Grimm. Grimms version skiljer sig från Disneys. Bland annat blir Snövit förgiftad av en kam och strypt av en livrem (men räddas båda gångerna av dvärgarna) innan hon förgiftas av äpplet. När dvärgarna eller prinsens män bär kistan till slottet ramlar en av dem, och Snövit vaknar när äppelbiten hon har satt i halsen lossnar. Vigseln med prinsen blir en stor fest.

Den elaka drottningen får även sitt straff i slutet av historien; att ta på sig ett par glödande järnskor och dansa tills hon faller död ner. Det finns ytterligare en version där drottningen blir inbjuden till bröllopet och har med sig en förgiftad ros, för att mörda Snövit. Men när hon ser hur lyckliga Snövit och prinsen är så håller hon rosen så hårt att hon själv blir förgiftad.
I filmen – originalröst, svensk originalröst (1938) och svensk omdubb (1980).
Snövit – rösten tillhörde Adriana Caselotti, 1916-1997, på svenska Tatjana Angelini och omdubbad av Anna-Lotta Larsson.

Vad heter dvärgarna?
På engelska heter Disneys filmdvärgar Happy, Dopey, Grumpy, Bashful, Doc, Sleepy och Sneezy. Faktum är att varken bröderna Grimms Snövitsaga eller några andra gamla sagor räknar upp dvärgnamn. Dvärgarna saknade namn ända till 1912, då de första gången namngavs i Broadwaypjäsen Snow White and the Seven Dwarfs. Här lystrar de till namnen Blick, Flick, Glick, Plick, Snick, Whick och Quee. :O
Man kan även konstatera att dvärgarna har bytt namn flera gånger i senare filmatiseringar, allt efter manusförfattarnas behag.

En ledande brittisk psykolog gör gällande att vissla eller sjunga främjar ett väl utfört arbete och hindrar hjärnan från att överhettas. Men, och det är här dvärgarna kommer in, att vissla eller sjunga lättar på trycket och hjälper oss att fokusera på rätt sätt. Kloker, Butter, Prosit och de andra har med andra ord haft rätt hela tiden. Hej hå, hej hå, vi till vår gruva gå…

Snövit och de sju dvärgarna – Agnetha Fältskog
https://www.youtube.com/watch?v=Hzu-0pvGYtk

Svenska, nyare varianten: ”Snövit – The Musical” är den klassiska sagan, men i en modernare version med stor ensemble, påkostade kläder och fantasifull scenografi. Vi ser ex. Yohio, Nanne Grönvall, Ellen Bergström, Niclas Wahlgren , Kalle Rydberg samt en stor barn- och vuxenensemble. Man spelar allt från klassiska musikalballader till rock, gladjazz och house!!
Premiären var 1 nov 2015.

Minns – de sju dvärgarna i Snövit arbetade i en gruva. Den representerar det omedvetna fysiska och mentala aktiviteterna. Gruvan skulle uppvisa dessa verksamheter, eller åtminstone gräva i dina erfarenheter, minnen, djupare nivåer av medvetande, att ta upp skatter och värdefulla resurser. Alla hade sitt göromål planerat som de följde. Vem som köpte deras ädelstenar framgår ej, men de borde ha mött någon ”mellanhand” tror jag? 😀

Källor:
sv.wikipedia.org
maximteatern.com
blog.svd.se
alltomvetenskap.se
sv.wiktionary.org
dagenshoroskop.nu

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.