Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Gangkhar Puensum, Bhutan, högsta berget som ingen bestigit…

Gangkhar Puensum

Hört detta namn förut? Gangkhar Puensum? Det är namnet på det högsta obestigna berget i världen och ligger i Bhutan. Detta berg har en höjd av 7571 meter och det är den 40: e högsta berget i världen.

Det finns bara fyra rapporterade expeditioner som ägt rum här, 1983, 1985, 1986 och 1994. Eftersom övriga försök misslyckades var det på grund av kraftiga snöfall och mycket svåra villkor. 1998 lyckades dock ett team att ta sig upp på ett av bergets mindre toppar från Tibetsidan.

På grund av andligheten har Bhutans regering begränsat bergsbestigningar i Gangkhar Puensum åren 2003-2004, så nu gäller – helt och hållet förbjudet. Därav – leder det mycket till att Gangkhar Puensum är världens högsta berg som aldrig har bestigits.

Dessutom finns det tvister ända till denna dag över vilket land berget ligger i, Bhutan hävdar helheten av det och Kina hävdar en gräns som skär genom sin norra halva.Gangkhar Puensum ligger på gränsen mellan Bhutan och Tibet, kinesiska kartor placerar berget på gränsen, medan andra källor sätter det – helt i Bhutan. Som ofta nås ej enhet…

Bergets höjd mättes för första gången 1922, men alla kartor över området är inte exakta och berget visas ibland på olika platser med olika höjder. Detta ledde till att de första som försökte bestiga berget över huvud taget inte kunde finna det.

Gangkhar Puensum är verkligen en plats full av förundran och mystik. Yeti, spöklika uppenbarelser, konstiga ljus, magnetiska anomalier, och oförklarliga försvinnanden har alla rapporterats härifrån.

Namnet Gangkhar Puensum betyder ”vita toppen av tre andliga bröder”. Bokstavligen är namnet Dzongkha, det nationella språket i Bhutan, är relaterat till tibetanska. Det har många ljud som inte är på engelska, vilket gör exakta uttalet svårt för engelsktalande. Höjdpunkten heter Ultra.

nhutan

Bhutan, också som land. Det finns över fem tusen arter av växter som odlas här, varav sex hundra typer av orkidéer, 770 arter av fågelfaunan, 45 olika sorter av rhododendron (Etho meto), 400 typer av svamp och mer än 165 arter av däggdjur.

Källor:
sv.wikipedia.org
mysteriousuniverse.org
rondreis.nl
climbing.about.com
derwombat.net
bhutantravelpackage.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.