Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vad är kändis och hur uppstod det…?

robinsonz

Vilken kändis är du? Vanlig fråga på forum ex har Facebook denna fråga. Intressant tycker någon? 😀 Kändis betecknar en person som är allmänt känd i en stor del av samhället. Idag är der vanligt med dokusåpadeltagare.

Ett äldre begrepp av liknande innebörd är ”celebritet” (av franska célèbre, berömd, upphöjd), som i första hand använts med en mer positiv och formell klang än kändis. Olika samhällen och tider har olika ideal, varför grunderna för berömmelsen varierar. Dock är det inte möjligt att bli kändis utan att göra något folk kan uppskatta. Eller kanske i alla fall bli omskriven för?

Under sin storhetstid var till exempel Albert Einstein en celebritet. Några väldigt kända brottslingar som förrädare och seriemördare blir därför inte kändisar oavsett hur spridda deras namn är.

B-kändis är ett uttryck som används för att beskriva kändisar som gör allt för att hålla sig kvar i rampljuset.Några exempel på detta är dokusåpadeltagare, som Linda Rosing, Meral Tasbas (på bild nedan) eller Robinson-Robban. Det finns dock vissa som vill placera dessa som c-kändisar, och ser ofta b-kändisar som någon som faktiskt blivit känd genom en prestation som skådespel, musik eller liknande, men helt enkelt inte rör sig i de stora kretsarna eller når de riktiga höjderna, dessa är ofta TV- filmskådespelare, b-actionstjärnor, porrskådisar och lokalkändisar.

meral35

B-kändisar i den formen skiljer sig från c-kändisar då de inte är desperata efter uppmärksamhet och gör vansinniga saker bara för att fortsätta vara kända utan arbetar hårt för att slå igenom stort genom någon form av artisteri. Kanske så?

Uppkom av programmet i den svartvita tv-epoken med de ”icke rumsrena” skäggen och efter viss forskning ska den som kläckt ordet kändis vara – Yngve Gamlin.
Vardagligt: känd person, inneperson, jetsetare, celebritet, notabilitet, berömdhet, stjärna, VIP, känt namn, namn. Men att bli kändis är fruktansvärt överskattat om man inte tänker på att göra något bra utav det.

Finns det grejer i kändisskapet som du tycker är jobbigt? Frågan fick Seinabo Sey, som fick Gaffapris som årets soloartist och som årets hiphop/soul.
”Jobbigt och jobbigt, jag tycker väl att kändisskap som idé är fel och att det skulle vara eftersträvansvärt att bli igenkänd, det kan jag inte hålla med om. Jag är ändå en person som är väldigt social, som älskar människor, men jag kan nog ha blivit lite folkskygg. Men jag har inte för avsikt att vara någon folkskygg, svartklädd artist som sitter uppe i något torn, jag håller bara på att vänja mig.

Dokusåpor som skapat fler namn som några minns. Bonde söker fru, Farmen, Big Brother, Robinson som nämnts, Riket, Club Goa, Villa Medusa eller Paradise Hotel Sverige. Detta handlar om svenska kändisar, detsamma gäller andra länder. De finns med 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
synonymer.se
gaffa.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.