Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Förr var rånarligor annorlunda, Nisse Pistol, en kåkfarare….

nissep

Banditer, brottslingar, tänkte berätta om en som kallas ”Nisse Pistol”, just nu på kåken igen. Vem och vad ska du få veta? Ligorna som nämns kan ej jämföras med Jönsson-ligan 🙂

Jan Holger Nilsson, född i maj 1947 är en svensk brottsling, mest känd för att ha varit rånarkumpan med Clark Olofsson 1975, varit medlem av Järnaligan under 1980-talet samt Gubbligan under 2000-talet. Namnen talar sitt språk.

Förut? ”Meriter”?
1972 rymde Nilsson med Lars-Inge Svartenbrandt och 14 andra fångar från Kumlaanstalten. 1975 rånade han Riksbanken i Halmstad tillsammans med Clark Olofsson och 1986, då som medlem av Järnaligan, genomförde han bl.a. Vapenkuppen i Järna. Han dömdes för flera grova bankrån i södra Sverige och Danmark på 1980-talet.

Bland annat dömdes han för en kupp mot en postbil i Örkelljunga. Under 1990-talet dömdes Nilsson för bankrån i Kalmartrakten. Han har också tidigare rymt från Kumlabunkern.
2003 återkom Nilsson i polisens spaning då han utpekades som en av hjärnorna bakom ett värdetransportrån i Bräkne-Hoby, där en av rånarna sköts ihjäl. I december 2010 häktades Nilsson tillsammans med två andra ur Gubbligan (tillsammans med Peeter ”Sprängaren” Pohla och Ulf ”Stockholmaren” Nilsson) misstänkta för tre grova bankrån, mordförsök och förberedelser till rån.

I januari 2011 häktades de även för ett grovt bankrån mot Nordea i Olofström i juni 2010. De omhäktades – och häktades för ytterligare två grova bankrån. Det ena mot Swedbank i Tingsryd i  januari 2008 och det andra mot Swedbank i Olofström i mars samma år. Den 27 oktober 2011 dömdes Nilsson vid Hässleholms tingsrätt till 10 år för bland annat två grova rån, förberedelse till fyra grova rån, hot mot tjänsteman samt försök till grov stöld. Aktiviteter?

Trion överklagade till hovrätten där man 2012 dömde  Jan ”Nisse Pistol” Nilsson och Ulf Nilsson till åtta års fängelse och Peeter ”Sprängaren” Pohla dömdes till sju års fängelse. De fick ej någon resning.

Den pensionerade polismannen Thure Nässén har haft mycket att göra med ”Nisse Pistol” under sitt yrkesliv. ”Han är egentligen en rätt trevlig prick. Att han kom in på den brottsliga banan har han förklarat med att han alltid fastnat för brudar som lurat av honom alla pengar.”  

67-årige Nisse pistol dömdes av Hässleholms tingsrätt 2011 till 10 års fängelse för grova rån. När han dömdes 2011 var det bl.a. försök till grov stöld och hot mot tjänsteman, inklusive för att han sprängt ett kassaskåp i Ullared och skjutit mot en polisbil i den efterföljande jakten. Han dömdes även i tingsrätten för ett rån mot Forex på Väla centrum utanför Helsingborg och mot banker i Skåne och Blekinge. På kåken om det ej förkortas, åtta år blir 2020.

Nyaste var en notis från 2014 – Jan ”Nisse Pistol” Nilsson, 67, vill slippa säkerhetsavdelningen i fängelset men Kriminalvården avslår hans begäran. Pensionär som fri, runt 70 år. I en brottslings liv handlar mycket om siffror, eller som i år. Eller kronor. ”Brott lönar sig sällan…?”

Källor:
sv.wikipedia.org
aftonbladet.se
expressen.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.