Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3050 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Jet Harris, förste elbasisten i England på 60-talet, med the Shadows och – spriten…

harris
En skön lirare på elbas var Jet Harris som jag lyssnade mycket när han var i topp. Hans namn var Terence ”Jet” Harris, född 6 juli 1939 i Brent, London, död 18 mars 2011 i Winchester, och han var – en brittisk musiker som spelade gitarr och bas. Han var den förste som spelade elbas i Storbritannien. Yes!

Han var enda barnet till Bill och Winifred Harris, och en mycket duktig sprinter som ung grabb, en av de snabbaste i skolan – fick därför smeknamnet ”Jet”. Han slutade med skolan vid femton års ålder och började arbeta med sin pappa som svetsarlärling, man gjorde mjölkkannor. Även om han lärde sig att spela klarinett som tonåring, gjorde han sin egen fyra-strängade kontrabas för att spela med i en jazzgrupp och senare fixade han till  en professionellt gjord kontrabas.

Harris var basist i The Shadows, först från 1959 i gruppen som då hette the Drifters och var kompgrupp till Cliff Richard, sedan fick han en Fender Bass (röd) gitarr i Storbritannien år 1960 av Cliff – den första strax efter Hank Marvin fick sin Fender Stratocaster (röda) gitarr. Båda instrumenten lirade man på i filmen The Young Ones, i låten The Savage. Namnet the Shadows var – Harris förslag!

Genom en olycka i ett omklädesrum gick basens hals sönder och därför blev det en – Fender Precision Bass, en av de första att komma till Storbritannien från USA. Han var duktig på att lägga upp kör, stämmor och sång för plattor. Han hörs med ”sångljud” i ”Feeling Fine ”och Cliffs  ”Do You Wanna Dance?”.

Han lämnade gruppen 1962 efter bråk, började med att spela ihop med Tony Meehan och fick med honom två hits, Diamonds och Scarlett O’Hara. Ännu vid 70 års ålder var Harris verksam som musiker i grupperna The Rapiers och Jet Harris Band. Enligt författaren Mike Read ger Harris skulden för sin alkoholism och depressioner på frun Carol Costa som han gifte sig med 1959. :O

Hon var den första av Harris fyra fruar, och hade en affär med Cliff – den enda kvinnan man sägs VET ha ”sovit” med Cliff. Harris var själv irriterad för att han på tre års lirande inte fick en chans ta ledigt för att kunna försonas med henne efter skilsmässa.

Video Ghost riders in the sky med Harris: LÄNK BORTTAGEN TYVÄRR PÅ YOUTUBE
http://www.youtube.com/watch?v=MLQsWMnTi1w
 
I slutet på 1963, var Jet inblandad i en mycket allvarlig bilolycka som nästan fick honom sluta sin karriär. Han hade fått mycket allvarliga skallskador och det var mycket tur att han överlevde. I bilen som han förolyckades fanns popstjärnan Billie Davis.

harris

Från musikperioden, där det fanns sprit, kan man se domar för fylleri och våldsamt beteende innan det tog slut med gruppen, ihop med med Meehan, i ett plötsligt slut i september 1963, då olyckan skedde. Efter krocken blev han ett fysiskt vrak och söp ofta, ibland två flaskor vodka om dagen. Han ska ha supit i 30 år innan han medgav han var alkoholist och sökte hjälp. Åren gick, spelningar emellanåt hit och dit.

År 1998 tilldelades han en Fender Lifetime Achievement Award för sin roll i att popularisera basgitarr i Storbritannien. Han syntes årligen på Bruce Welch ‘Shadowmania ”och turnéer varje år med Shadows tribute band. 2006 släpptes hans första singel släpptes på över fyrtio år, ”San Antonio”. 2009 han diagnosen cancer och under andra halvan av året han genomgick många medicinska tester och fick cytostatikabehandling.  

Under 2010 valde Harris att spela en del jobb med Shadowers. Men vidare turnéer stoppades eftersom hans hälsa var så dålig. Han hade summa fem söner och en dotter. Han var storrökare och dog i mars 2011, två år efter sin diagnos på cancer, då okänt vilken. Han avled hemma hos sin partner Janet Hemingway, i Winchester.

Under 2012 uppförde Heritage Foundation i Storbritannien en blå platta till hans minne vid Kingswood Centre, Kingsbury,  på platsen för det tidigare Willesden Maternity Hospital – där han föddes.

Han medverkar f.ö. i en engelsk film från 1963, som kuriosa, på svenska hette Pop i topp, ”Just for Fun!”. Experter anser att Harris förtjänar att bli ihågkommen som en pionjär för den elbas i Storbritannien som utforskade melodier och dess möjligheter för olika rytmer. Som ofta så levde han som många ”rockare”…

Källor:
en.wikipedia.org
jetharris.biz
guardian.co.uk

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.