Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Ilon Wikland, som gav ‘bild’ åt Astrid Lindgrens sagofigurer …

2 kommentarer

Ilon Wikland

Allas ”vår ”Ilon Wikland föddes i februari 1930 i Tartu i Estland, och är som många av oss vet – illustratör. Hennes föräldrar var civilingenjör Max Pääbo och konstnärinnan Vida Juse. Hon kom till Sverige som flykting vid fjorton års ålder. Själv har hon fyra döttrar och tio barnbarn. Hon gick i konstskola och kunde skapa sig en ny och unik stil. 1953 sökte Ilon jobb som illustratör på Rabén & Sjögren. Hon möttes av Astrid Lindgren, som just hade skrivit färdigt Mio, min Mio och som genast såg att Ilon kunde ”rita sagor”. Ilon fick provrita till Mio och sedan fortsatte samarbetet med Astrid.

Hon vill vara säker på att exakt kunna fånga personernas karaktärer. Hennes egna barn har varit inspiration till Bullerby-barnen och många andra trubbnosiga och rundkindade ungar. Värre var det med Karlsson på taket. Förebilden till honom fann hon till slut i Hallarna i Paris: en liten trind och finurlig gubbe med trollansikte och borstigt hår. Rövarna i Ronja rövardotter stod allesammans i kön på Systemet! Ilon är en mångsidig konstnär som i sina bilder spänner över ett brett register, från den trygga idyllen på Bråkmakargatan till de hisnande svarta djupen vid Karmaforsen i Bröderna Lejonhjärta. Hon har fått de flesta priser och utmärkelser, 1969 fick hon Elsa Beskow-plaketten för sin samlade produktion.

Wikland har skildrat sin barndom i boken Den långa, långa resan från 1995. Senare år har Wikland illustrerat Mark Levengoods böcker, ”Sucka mitt hjärta men brist dock ej” 2006 samt ”Hjärtat får inga rynkor” 2008 och även hans ”Rosor, min kära, bara rosor”, som gavs ut 2012.

2004 bestämde sig Ilon för att donera sina cirka 800 bokillustrationer i original till den estniska staten, och i ett gammalt vackert hus som ägs av länsmuseet skulle dessa ställas ut. Den första juli 2009 invigdes så museet Ilons sagoland, i staden Hapsal i Estland. Hapsal är den stad där Ilon tillbringade en stor del av sin barndom. På museet kan man bland annat se Ilons illustrationer, se in i Karlssons rum och leka i verkstaden. Det finns också en stor scen, sagobrunn och en filmsal.

Ilon arbetade nära Astrid och allteftersom bilderna blev klara visade hon upp dem och fick dem godkända. Vid två enstaka tillfällen har Astrid bett Ilon rita om, för att hon själv hade en annan bild av hur personerna såg ut. Karlsson på taket liknade en kamrer och Ronja Rövardotter såg ut som en sameflicka, tyckte Astrid.

Målet att få bilden på pappret att överensstämma med den bild som finns i huvudet, uppnås genom att hon ritar om samma bild många gånger, först genom skisser med blyerts och sedan i renritningar gjorda i tusch.

ilon

Precis som Astrid Lindgren skrev för barnet inom sig, ritar Ilon ofta för barnet inom sig. Ilon Wikland är den konstnär som har illustrerat allra flest av Astrids böcker. Hon har illustrerat bl.a. böckerna om Barnen i Bullerbyn, Barnen på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Karlsson på taket, Madicken, Mio min Mio, Nils Karlsson-Pyssling, Ronja Rövardotter o. Saltkråkan.

Nils Karlsson Pyssling flyttar in,
1956, illustrationer Ilon Wikland:

-Hej, sa den lille pojken.
-Hej, sa Bertil lite förlägen.
-Vad är du för en, sa Bertil. Och vad gör du under min säng?
-Jag heter Nils Karlsson-Pyssling, sa den lille pojken. Och jag bor här. Ja inte under din säng precis utan en trappa längre ner …

Citat Ilon:
”Jag reser en hel del och gärna och ofta till Estland, mitt barndomsland. Kontakten med Estland är viktig för mig.”

Källor:
rabensjogren.se
astridlindgren.se
sv.wikipedia.org
ilon.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Ilon Wikland, som gav ‘bild’ åt Astrid Lindgrens sagofigurer …

  1. Det var roligt att läsa om Ilon som gjort så många vackra bilder till Astrid Lindgren .Tack vännen 💜 💖

    Gilla