Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Europeisk bison, visenten, lever vilt i öst och finns på några djurparker…

visent

Ja, namnet är – visent, de är respektingivande djur med rötter i vår urtid. Den är ett flockdjur som äter örter, gräs och kvistar. Visenten är sedan uroxens utdöende det största och tyngsta landlevande däggdjuret i Europa. Den är dessutom det sista vildlevande oxdjuret på den europeiska kontinenten. Vikten ligger på runt 400-500 kg. Vilda bestånd lär finnas i Polen, Ukraina, Litauen, Ryssland och Vitryssland.

Beteckningarna visent och bison har samma rötter. Bison är den grekisk-romerska varianten och visent – den germanska varianten. Idag betecknas oftast bara det amerikanska djuret som bison, men namnet europeisk bison för visent förekommer också.

Visent eller europeisk bison (Bison bonasus) är en av de två idag levande arterna i släktet Bison. Den är i jämförelse med sin amerikanska släkting bisonoxen (amerikansk bison) mindre i storlek, har något längre svans och kortare päls. Den lever kvar i Europa, till skillnad mot arten (amerikansk) bisonoxe (Bison bison) som avdelades genom utvandring till Amerika för cirka 10 000 år sedan, via landbron vid nuvarande Berings Sund.

I Sverige levde djuret främst i södra Sverige, och man kan ibland påträffa kvarlevor av visent i torvmossar där. Man tror att djuret levde så långt upp som till Tiveden och Kolmården.

visentkalvar

I sommar kanske du vill beskåda dessa pampiga, storvuxna djur, men var?
Avesta kommun har en Visentpark där du också kan känna trivseln i en liten bondgård från början av sekelskiftet. De stoltserar med att vara en av Europas främsta avelstationer för bevarandet av denna utrotningshotade djurart. Genom ett europeiskt samarbete arbetar Avesta kommun vidare med att bevara rasen och placera ut djur i naturen. De ska ha runt 30 djur.

Den ligger vid Stubbsveden, ca 1,5 km utanför Avesta centrum. Den ska finnas på Skansen också, Borås djurpark och i Blekinge finns en naturpark, Eriksbergs Vilt- och Naturpark som har ett bestånd på 45 djur. Även i – Kolmården, Lycksele djurpark och Skånes Djurpark ska den finnas, antal kan skifta så bra söka på parkernas hemsidor om man vill se detta djur naturellt.
Ena bilden på visentkalvar.

Källor:
turistmal.se
avesta.se
sv.wikipedia.org
bilderochfakta.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.