Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Freddie Mercury, Queen, ”domptören” med den stora rösten…

1 kommentar

Farrok

Kanske popvärldens bästa röst, vem var mannen bakom den stora rösten? Freddie Mercury, född Farrokh Bulsara 5 september 1946 i Zanzibars stenstad (i nuvarande Tanzania), död 24 november 1991 i London, var en brittisk artist, mest känd som sångare i bandet Queen. Vid inspelningen av Queens sista video, ”These Are the Days of Our Lives” (1991), var han svårt sjuk, halvblind och förmådde endast spela in sekundkorta sekvenser i taget. Freddie tyckte att de övriga medlemmarna i bandet skulle fortsätta spela även efter hans död.

Mercurys föräldrar hette Bomi och Jer Bulsara och var parser (Indiska zoroastrier av persisk bakgrund) härstammande från Indien, men bosatta på Zanzibar. 1952 föddes hans syster Kashmira, som numera heter Kashmira Cooke. Vid tio års ålder skickades Mercury till St Peter’s School, en internatskola som ligger utanför Bombay i Indien. Hans klasskamrater började kalla honom Freddie, ett namn som han därefter började använda sig av själv. Det var på internatskolan som han började ta pianolektioner och där blev Mercury även medlem i sitt första band, The Hectics. 1963 flyttade familjen till England och även Mercury flyttade dit från Indien.

Mercury, som var bisexuell, avled i lunginflammation i samband med sjukdomen AIDS i november 1991, samma dag som KISS-trummisen Eric Carr avled i cancer. Freddie tyckte om Jimi Hendrix, som kuriosa, och var född i jungfruns stjärntecken.

Mercury skrev några av Queens mest kända låtar, t.ex. ”Bohemian Rhapsody”, ”We Are the Champions” och ”Crazy Little Thing Called Love”. Det var till stor del tack vare Mercury som Queen blev ett av världens mest populära band under 1970-, 80- och 90-talet. Han ansågs ha en speciell scennärvaro och ett gripande sätt att få publiken att sjunga med. Mercury hade en röst som kunde nå väldigt höga oktaver och toner som de flesta bara kunde nå i falsett.

Jag tyckte han såg lång ut, men han var 1,77 m. Han valde att inte korrigera sitt berömda överbett genom oral kirurgi (orsakad av förekomsten av fyra extra tänder som sköt ut framtänderna). Han kommenterade tidigt i sin karriär att han ville fixa tänderna, men beklagade att han inte hade valde det av rädsla för att det skulle skada hans röst liksom att genomgå en operation för att ta bort polyper på stämbanden. Freddie var trots allt – rökare.

Han kom till sitt första seriösa band, Ibex, 1969. 1970 sökte han efter ett nytt band och fann några gamla studiekamrater, gitarristen Brian May och trummisen Roger Taylor, vilka hade bildat en grupp tillsammans med Tim Staffel (sångare), som dock hade lämnat bandet. Freddie Mercury antog rollen som sångare i gruppen och när basisten John Deacon lite senare anslöt sig till bandet ansåg de sig som ett fulländat band och kallade sig själva, efter en viss övertalning av Freddie, för Queen. Dock hoppade basisten, Deacon, av 1997.

Gruppen genomförde bl.a. ett bejublat framträdande på Live Aid-galan 1985 med bl.a. låtarna ”Bohemian Rhapsody” och ”Radio Ga Ga”. Trots sin sjukdom gjorde Freddie musik och spelade in musikvideor in i det sista.

freddie-mercur

Freddie spelade piano och gitarr, men han nämnde det sällan. I låtar som ‘You’re My Best friend’ hörs en keyboard i bakgrundspåret. Detta var spelat av John Deacon p.g.a att Freddie tyckte keyboarden var ett sånt ovärdigt instrument jämfört med pianot. I slutet av Freddies karriär anlitade han pianister för att kompa till det han sjöng.

I början av 1970 hade han en lång relation med Maria Austin, som han träffat genom gitarristen Brian May. Han bodde med Austin under flera år i West Kensington. Vid mitten av 1970-talet, så inledde Freddie en affär med en manlig, amerikansk höjdare på Elektra Records, vilket resulterade i att förhållandet med Austin tog slut.

I en intervju 1985 sa Mercury, ”Alla mina älskare frågade mig varför de inte kan ersätta Maria, men det är helt enkelt omöjligt. Den enda vän jag har är Maria och jag vill inte ha någon annan. För mig var hon min sambo. För mig var det ett äktenskap. Vi tror på varandra, det räcker för mig.” Han skrev också flera sånger om Austin, den mest anmärkningsvärda av dessa är ”Love of My Life”. Mercury var även gudfader till Marias äldste son, Richard.

Enligt hans partner Jim Hutton, blev Mercury AIDS-diagnostiserad kort efter påsken 1987. Vid den tidpunkten påstod Mercury i en intervju att han hade blivit negativt testad för viruset. Trots Mercurys förnekelser tilltog rykten de kommande åren om att Mercury var sjuk. Ryktena tog fart av flera olika anledningar: Hans utmärglade utseende, att Queen inte längre turnerade samt rapporter från forna älskare. Vid slutet av sitt liv blev han förföljd av fotografer och tidningen The Sun skrev flera artiklar om att han var allvarligt sjuk.

22 november 1991 träffade Mercury Queens manager, Jim Beach, i sitt hem för att diskutera ett uttalande. Nästa dag gick Mercury ut med följande meddelande till pressen:

”Efter det enorma spekulerandet i pressen de senaste två veckorna, bekräftar jag med dessa ord att jag blivit positivt testad för HIV och har AIDS. Jag kände att det var bäst att hålla denna information privat, till idag, för att skydda privatlivet av människorna omkring mig. Nu är dock stunden kommen för mina vänner och fans runtom i världen att få veta sanningen och jag hoppas att alla vill förena sig med mig, mina läkare och alla runt om i världen som kämpar mot denna fruktansvärda sjukdom. Mitt privatliv har alltid varit viktigt för mig och jag är känd för att sällan ge intervjuer. Var vänliga och respektera att detta kommer att fortsätta.”

Lite över 24 timmar efter att detta uttalande offentliggjorts dog Mercury 1991, 45 år gammal. Den officiella dödsorsaken var bronkial lunginflammation från AIDS. Trots att han inte hade besökt några religiösa platser på flera år så leddes hans begravning av en Zoroastrisk präst. Elton John, David Bowie och de kvarvarande medlemmarna av Queen var närvarade på begravningen.

Nu tror sig Queen-fans veta var Freddie Mercurys hemliga grav ligger.

Att Freddie blev kremerad på Kensal Green-kyrkogården i London är känt sedan länge. Var askan tog vägen har däremot varit ett mysterium. På platsen på graven står en bricka med texten – ”In Loving Memory of Farrokh Bulsara. Pour Etre Toujours Pres De Toi Avec Tout Mon Amour” vilket betyder ”I kärleksfullt minne av Farrokh Bulsara. Alltid nära dig med all min kärlek”. Bredvid texten finns födelse- och dödsdatum inskrivna tillsammans med underskriften M, som fans nu misstänker kan stå för Mary Austin, Freddie Mercurys före detta kärlek som ärvde hans hem i London. (2013).

I sitt testamente lämnade Mercury det mesta av sina tillgångar, inkl. sitt hem och inspelningsrättigheter till Mary Austin och resten till sina föräldrar och sin syster. Dessutom gav han 500 000 pund till sin kock Joe Fannelli, 500 000 pund till sin personliga assistent Peter Freestone, 100 000 pund till sin chaufför Terry Giddings och 500 000 pund till Jim Hutton. Mary Austin bor fortfarande i Mercurys hem, Garden Lodge, Kensington, med sin familj.

Tillsammans med operasångerskan Montserrat Caballé sjöng Freddie in en kanonversion med albumet Barcelona (1987), vars titelspår senare användes inför Olympiska sommarspelen 1992 i just Barcelona.

En staty i Montreux , Schweiz (av skulptören Irena Sedlecka) har uppförts som en hyllning till Mercury. Den står tre meter högt med utsikt över Genèvesjön och avtäcktes i november 1996 av Freddie far och Montserrat Caballé. Det finns några andra skulpturer runt om jorden som minnesmärken. Han var en av få som kunde regera från scen i ett par boxershorts, med sin röst…

Officiell hemsida:
http://www.freddie.ru

Queens hemsida:
http://www.queenonline.com

Källor:
imdb.com
wikipedia.orggp.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Freddie Mercury, Queen, ”domptören” med den stora rösten…

  1. En röst som följt med sedan tonåren och som jag älskar att lyssna på fortfarande. Senast var det Crazy little thing called love på mycket hög volym i bilen i fredags. Känner fortfarande ”fan, att han skulle dö”. Queen är ingenting utan Freddie.

    Gilla