Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Amineh, engagerad politiker mot hederskulturen, flydde kriget som 14-åring…

amineh

Politik är ju allt egentligen, jag hoppar över partisyn när jag finner människor bakom allt detta som i personligt engagemang. En kvinna vid namn Amineh Kakabaveh (även Ameneh), född i december 1970 i Saqiz i Iran, från en arbetarklassfamilj i iranska Kurdistan. Hon är en svensk-kurdisk politiker och riksdagsledamot sedan år 2008. Bakgrunden är tuff, som 14-åring blev kurdiska Amineh en så kallad peshmerge-soldat i bergen mellan Iran och Irak. Men hon flydde hon från Iran under hot om dödsstraff.

Hon kom till Sverige i slutet av 1992, har studerat vid Västerås Komvux, har i alla fall varit – socialsekreterare i Stockholm och jobbat med utsatta barn och ungdomar. Kakabaveh är utbildad socionom (filosofie magister i socialt arbete) och har tidigare arbetat som socialarbetare i Botkyrka kommun inom socialtjänsten. Hon är även grundare till föreningen Varken hora eller kuvad (VHEK), som är en feministisk och antirasistisk rörelse som är opolitisk och religiöst obunden.

Om föreningen Varken hora eller kuvad, den bildades som ideell förening år 2005 och är en avdelning av den internationella organisationen, Ni Putes Ni Soumises, som bildades i Paris 2003. Hon är dess ordförande, hennes egna ord, ”..jag kämpat för kvinnors mänskliga rättigheter och för ett samhälle befriat från klass- och könsförtryck.”

”Tusentals barn och ungdomar i Sverige är utsatta för någon form av hedersförtryck. Att blunda för den siffran är rasistiskt,” skriver Amineh

Hon skriver att hon jobbat mot hedersförtrycket, främst via en radiostation (Kvinnors röst) som sänder varje söndag från Radio Sydväst. En kvinna med mod tyder det på, i övrigt vet jag inget om andra frågor.

Citat Amineh:
”Jag tänkte själv och blev ett hot för regimen, som krävde att jag lämnade Komalah eller att mina föräldrar gifte bort mig. Annars skulle jag bli fängslad och dödshotet var inte bara skrämsel.” Word!  

Källor:
amineh.wordpress.com
sv.wikipedia.org
riksdagen.se
varkenhoraellerkuvad.se
metro.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.