Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Biggles skrevs av W.E. Johns, en stolt, ”fördomsfull” engelsman…

biggles

Förr tror jag han var lite av en idol, en stridspilot i kriget, med framgång? Jag tror ej jag läst något, men nyfiken på mannen ”Biggles”.  🙂

Han är – James ”Biggles” Bigglesworth och som är huvudpersonen i en lång rad böcker av W.E. Johns. I de första böckerna är han stridspilot under första världskriget. Under mellankrigstiden åtar han sig privata uppdrag som pilot. När andra världskriget bryter ut tjänstgör han återigen som stridsflygare. Efter kriget arbetar han för Scotland Yard.

Biggles-böckerna beskriver en enkönad värld; när en flicka förekom i en bok fick författaren massor av ilskna brev från läsare, som hotade med att sluta köpa böckerna, om inte ”fåniga flickor” försvann ur dem. Det finns dock undantag – i första världskrigets slutskede förälskar sig Biggles i den vackra Marie Janis, som dock visade sig vara en tysk spion. Allt som allt publicerades nästan hundra Bigglesböcker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enligt berättelser i pojken Biggles och Biggles går till skolan, var James Bigglesworth född i Indien maj 1899, son till en administratör i Indian Civil Service och hans fru (född Lacey). James var den yngre av två söner. Den unge James hade lite kontakt med den europeiska kulturen, och inledde en livslång kärlek till Indien, vänner med lokala indiska pojkar, utforskade landskapet och lära sig att tala flytande hindi. Han talade som vuxen franska och tyska flytande. Detta är alltså om Biggles i boken 🙂

Denne tillbringade semestrar i England, under vårdnad av ”Dickpa”, en excentrisk farbror och uppfinnare som levde på landsbygden Norfolk. Tecknade serieversioner av Biggles har kommit från flera olika länder.

Flera svenska versioner har gjorts. På 1940-talet producerades en veckoserie av Björn Karlström. Även Göte Göransson tecknade en tolvsidig Biggles-serie för tidningen Teknikens värld på 50-talet: ”Biggles i Borneo”. Under 1970- och 1980-talen gav Semic ut seriealbum med ”Biggles” tecknade av Karlström och pseudonymen Stig Stjernvik.

Det har skett sociala förändringar sedan den ursprungliga publiceringen av Biggles böckerna (som med ex. Tintin) och under 1960 och 1970 kunde bilden ses som fördomsfull och även rasistisk. Tiderna var annorlunda.

wejohns

Intressant är då vem som skrev böckerna? Klart jag ska ge dig svaren.
William Earl Johns, pseudonym Capt. W. E. Johns,  född 5 februari 1893 i Bengeo utanför Hertford, Hertfordshire, död 21 juni 1968, var en brittisk författare, militär, flygare och journalist, mest känd för dessa böcker. De första berättelserna skrevs under pseudonymen William Earle.

Kaptensgraden var dock hans eget påhitt. Hans verkliga militära grad var endast motsvarande löjtnant i armén. Det nämns att han i militära hade en hel del ”tur” och kunde stupat flera gånger, delvis p.g.a. klumpighet, men överlevde.

Johns fortsatte att skriva om Biggles till sin död 1968. Tidigt försörjde han sig som pianist på en lokal biograf och gick också en kort målarkurs.

I augusti 1918 blev han bombflygare. I september sköts han ner och blev tysk krigsfånge. Han dömdes till döden och försökte förstås rymma flera gånger. Innan straffet verkställdes tog kriget slut och han kunde återvände till England där han arbetade som rekryteringsofficer i London medan han försökte reparera sitt äktenskap med Maud Hunt, som han varit gift med i tio år. Det gick inget vidare. (Hon var Maude Penelope Hunt, de gifte sig 1914).

Johns förflyttades till Birmingham och träffade där 23-åriga Doris May Leigh Leigh. Med henne levde han sedan i hemlighet med i över 40 år eftersom hans hustru vägrade honom skilsmässa, som alltid känd som Mrs Johns till sin död 1969, även om de aldrig gifte sig. Det innebar att han aldrig erkände sonen med frun offentligt, men det verkar ha varit en god relation mellan dem och han gav alltid finansiellt stöd till frun.

Han fick problem med hälsan och avled hastigt 1968. Det var den 21 juni vid 08:30 som William Earl Johns slutade mitt i en mening, samtidigt som han skrev ”Biggles”. Han hade lite eget jobb och hans Doris tog en kopp te. Han gick upp till henne och satt i sin fåtölj och fick då – en dödlig hjärtattack och dog omedelbart, 75 år gammal. Doris dog av cancer i september 1969.

Ett barn troligen med ”frun Maud” – som hette Jack, han dog av en kombination av multipel skleros, diabetes och tuberkulos.

1939 gifte sig andra sonen till John, William Earl Carmichael Johns (1916-1954) med en sjuksköterska, Sabena. Bröllopet var i Norwich. Varken John eller hans hustru Doris deltog. Hans böcker har publicerats i 26 länder och han var den näst bäst säljande barnboksförfattare (efter Enid Blyton) i Förenade kungariket! Han hann dock aldrig skriva färdigt Biggles Does Some Homework.

Källor:
sv.wikipedia.org
en.wikipedia.org
dast.nu
fantastic-writers-and-the-great-war.com
rh7.org
wejohns.com
biggles.nl
militarian.com

intressant.se

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.