Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Wetterhoun, pigg och trofast hundras…

Wetterhoun

Spännande hundraser finns, känner du till denna? En rätt ny ras som få vet om. Namnet är – Wetterhoun och den är en av två – Frisiska jakthundsraser (den andra är Stabijhoun). Namnet, wetterhoun är det frisiska ordet för vattenhund.

Rastypen är känd sedan 1600-talet. Friesche krullhaar kallas rasen i Holland. En vattenapporterande jakthund och rasen har förmodligen sitt ursprung i Friesland, Nederländerna och liknar de historiska brittiska vattenhundarna, vilka numera är utdöda. Man kan ana en inblandning av irländsk vattenspaniel, spansk- och portugisisk vattenhund och curly coated retriever – de är olika som nämns – men det är okänt.

Den är ovanlig utanför hemlandet, där den erkändes som ras 1942, då var det endast 20 individer som registrerades. Först efter andra världskriget kom arbetet igång med att konsolidera stammen och stamboken stängdes under början av 1960-talet.

De användes tidigare till jakt på utter, vilket numera inte är tillåtet i Sverige. Senare har den använts även för annan småviltjakt. Antalet hundar i Sverige är väldigt få. Den är en lugn hund med envis karaktär, reserverad mot främlingar, en idealisk vakthund. Förutom sin stabila natur har en Wetterhoun en mycket mjuk sida vilket gör att den har väldigt starka band till sin familj. Mot främlingar är den betydligt mer reserverad, men absolut inte aggressiv.

Den är en robust byggd hund. Mankhöjd för hanar är ca 59 cm och tikar ca 55 cm. Färgen är svart eller brun, med eller utan vita tecken. Den lockiga pälsen är tjock, grov och känns fet.

Färger som är tillåtna är svart, svart/vit, svart/skimmel, brun, brun/vit, brun/skimmel och blå/skimmel. Även känd som: Frisisk vattenhund, Otterhoun, Holländska Spaniel.

Kuriosa: Perfekt om du bor utanför stan, behöver mycket motion och en hund som gillar – simma. Livslängd: 12-13 år. Intresserad? Kolla uppfödare och pris 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
skk.se
hundstunden.se
medlem.spray.se/lhs
thedogsite.com.au

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.