Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Kolla ett säkert vårtecken, aurora, en vitfjäril…

aurora

Vackra Aurorafjäril (Anthocharis cardamines) är en art i familjen vitfjärilar. Den har fått sitt namn efter sitt utseende. Aurora betyder nämligen guld på latin. Aurora var också namnet på morgonrodnadens gudinna bland de antika romarna.

Vingarna är vita med mörka framvingespetsar. Hanen har framträdande orange fläckar på framvingarna, som syns även när vingarna är hopfällda. Hos båda könen är bakvingarnas undersidor grönmarmorerade. Vingspannet är mellan 30-50 millimeter.

Arten är i Sverige ett säkert vårtecken och flyger på blomsterrika ängar och i skogsbryn. Den förekommer över hela landet, förutom i fjällkedjan. Den finns också över hela Europa och i varmare delen av Asien. Den flyger på kulturpåverkade områden som ängsmarker, som gärna innehåller blandad träd- och buskvegetation.

Obs. Honan lämnar ett doftspår på varje plats där hon lagt ett ägg. Det gör hon för att tala om för andra honor inte ska lägga ägg på samma plats. Om två ägg kläcks på samma ställe kommer bara den starkaste larven att överleva. Honan kan i flykten förväxlas med andra vitfjärilar. Den skiljs dock från dessa på den grönspräckliga undersidan.

Brittiska Royal Mail gav den 11 juli 2013 ut en serie frimärken med fjärilar där nästan alla 10 även finns i Sverige. Av de tio fjärilarna syns bl.a. aurorafjäril, mindre guldvinge och amiralfjäril som finns i Sverige. Kolla till våren 🙂

Källor:
nrm.se
sv.wikipedia.org
wildlifegarden.se
ostgotaentomologerna.se
guteinfo.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.