Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Duktiga Nina Zanjani, skådespelerskan vi minns från Wallander…

ninaz

Nina är tjejen som synts mer och mer, mest kanske känd genom polisrollen i Wallander på TV. Nina Nasr Zanjani, född i september 1981, är en svensk skådespelare, uppvuxen i Gråbo, bosatt (c/o) i Skanstull, Stockholm med persiska rötter, (född i Teheran, Iran) . Uppdaterad 22 januari 2018. 

Hennes familj flyttade till Sverige från Iran när Nina var sju år, hon har spelat och sjungit så fort det har funnits tid. Teatern fick hon kontakt med först i högstadiet. Första gången som Nina var med i TV stod hela klassen och sjöng i bamba på Angeredsgymnasiet efteråt.

Zanjani var elev på Stockholms Elementära Teaterskola 2001–2002 och – utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 2007. Hon har medverkat i Dramatens uppsättningar av Festen och Woyzeck och spelade Josie i Backateaterns uppmärksammade uppsättning av Rona Munros Järn 2005. Turnerat i Sydafrika och Swaziland med Clowner utan gränser.

Hon spelade ena huvudrollen i ”Se upp för dårarna” som dottern Yasmin, som söker in på polishögskolan. En småcharmig film värd se.

Personligt:
Gillar: Att lyssna på musik när jag åker tåg. Man får många bra idéer då.
Ogillar: Orättvisor i alla former. Och när folk kommer försent

I november 2007 hade pjäsen Don Carlos premiär på Göteborgs stadsteater, där Zanjani spelade drottning Elisabeth. Hon medverkade även i Night Rider på samma teater och i Nathan den vise på Stockholms Stadsteater, samt i SVT:s dramatisering om Selma Lagerlöf, som sändes i december 2008. Hon har en av huvudrollerna i Josef Fares film ”Farsan”- premiär i februari 2010.

Var aktuell med Wallanderfilmerna, där hon spelade polisen Isabelle, åtminstone fram till och med ”Indrivaren”, där hon slutar på Ystadpolisen.

Hösten 2010 medverkade Zanjani i föreställningen Klaras resa på Stadsteatern i Göteborg där hon spelade huvudrollen Klara. Kritikerna rosade föreställningen och Zanjani som den ”teatraliska thrillern”. Klaras resa blev framröstad som årets bästa föreställning av teaterfolket och vann ett prestigefyllt pris hösten 2010. I december 2015 tilldelades hon Carl Åkermarks stipendium för sina insatser för Sveriges kulturliv.

2012 medverkade hon i Göteborgs Stadsteaters uppsättning av Bibeln. 2014 gjorde hon rollen som Eliza i George Bernard Shaws Pygmalion på Göteborgs Stadsteater.

Nina_Zanjanmman.jpg

Gift med Joel Igor Hammad Magnusson, född 5 mars 1982, en svensk musiker, låtskrivare och producent. Han spelade bas med Timo Räisänen mellan 2005 och 2010. Hammad Magnusson har i olika projekt samarbetat med Andreas Kleerup bland annat i bandet Me and My Army. 2012 arbetar han i Svenska Grammofonstudion med sitt första soloalbum under namnet.

Uppdaterat:

Skådespelaren Nina Zanjani får kritiker att göra vågen efter varje roll. Nu är hon aktuell i ”The Nether” på Dramaten. ”Jag behöver inte leta efter mörkret – jag har det redan i mig!” Läst 2017. I maj: Med i klassikern ”My Fair Lady”. Det är den danska succe-regissören Elisa Kragerup som sätter upp en egen tolkning av musikalen med bland andra Magnus Uggla, Nina Zanjani och Johan Rabaeus i rollerna.

Källor:
stadsteatern.goteborg.se
gp.se
sv.wikipedia.org
webnews.textalk.com
sv.wikiwix.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.