Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Små djur finns det som trynfladdermusen, som är minst, på ca 2 gram…

papua-new-guineabat

Vad vet man om dessa småttingar som är världens minsta fladdermöss. De är humlestora och heter trynfladdermus, Craseonycteris thonglongyai, även kallad humlefladdermus. Den förefaller inte avlägsna sig mer än omkring 1 km från daglegan, som den tillbringar i kalkstensgrottor nära floder. Du kan även läsa vilka som är världens minsta däggdjur.

Man har bara funnit den i två grottor nära skogsvårdsstationen i Ban Sai Yoke i sydvästra Thailand, i Kanchanaburi-provinsen där den lever i 35 grottor, och i 8 grottor över gränsen in i Burma (Myanmar)
 
De här småttingarna lever inuti kalkstensgrottor. Tack vare den expansiva utvecklingen av människor har de reducerats kraftigt. Tala om att få smått?

De hittades av den thailändska däggdjursforskaren Kitty Thonglongya. Hill, som beskrev arten 1974, gav namnets ena del, artepitetet thonglongyai efter upptäckaren. 1973 arbetade de vid vattenfallen i Sai Yok i Thailand. Från grottor i området samlade de in mer än 50 oidentifierade fladdermöss. Kitti skickade några av dem till dr J. E. Hill på Museum of Natural History i London. Tyvärr dog Kitti utan att få veta att han hade upptäckt en ny fladdermusart, som Hill gav namnet för att hedra Kitti.

Världens minsta däggdjur?
Fullvuxna exemplar av trynfladdermusen har en vingbredd på 16 cm, en huvud- och kroppslängd på 2,9 – 3,3 cm och väger 1,7 – 2,0 g. Det medför att den tävlar med flimmernäbbmusen, Suncus etruscus, om titeln som världens minsta däggdjur. Den har en tjock, gristryneliknande nos, stora öron och små ögon. Pälsen är grå till rödbrun med ljusare buk. Vingarna är mörka, med långa spetsar, som gör att fladdermusen kan ryttla stillastående i luften. Den har svansflyghud, men saknar yttre svans.

Det lär inte finnas mer än ca 200 individer trynfladdermöss kvar. De betraktas som starkt hotade, och finns med på CITES djurlista. Man beräknar den totala populationen till mindre än 10 000 individer. Främsta hotet är skogsavverkningar, som har förstört stora delar av deras ursprungliga jaktområden

Trynfladdermöss finns i ett område med framför allt teakplanteringar, och där hänger fladdermössen djupt inne i de minsta och mest svåråtkomliga grottorna långt från ingången. Fladdermössen verkar leva i små grupper om 10-15 individer. De hänger nära varandra, men inte tätt ihop.

Aktivitetsperioden för trynfladdermöss är i skymningen då de flyger ut ur grottorna. Det vanliga jaktsättet är att de flyger runt toppen av bambusnår och teakträd. De kan plocka insekter från bladverket likaväl som de tar flygande insekter. Merparten av födan består av myggor, men även av småsteklar, och stundtals även stövsländor och spindlar.

Humlefladdermusen kallas – kitti’s hog-nosed bat på engelska och skönheten Papua-new-guinea fladdermus syns överst och de övriga av arten nedan, fruktfladdermöss.

Craseonycteris-thonglongyai

fruktfladdbat2

Källor
nrm.se
vetallt.se
sv.wikipedia.org
wol.jw.org
en.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.