Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Malin Moström var stor i damfotbollen, nu kan ni se henne i Gladiatorerna…

mostrom

Denna kväll får vi chans se ”gamla” fotbollsproffset Malin Moström i Gladiatorerna special. Klart du vill veta mer? 40 år – startade i juniorlaget Hägglunds IoFK. Malin slutade 2006 med fotboll. Bor: Lägenhet i Umeå.

Malin Sofi ”Mosan” Moström, född 1 augusti 1975 i Arnäs, Örnsköldsvik, var lagkapten i svenska landslaget, och deltog i fotbollsturneringen vid OS sommarspelen 2004 i Aten i Grekland. Hon spelade under hela sin seniorkarriär för den svenska klubben Umeå IK. Hon är gift med ishockeyspelaren Jesper Jäger och tillsammans har de dottern Svea, född 2008. I juli 2007 gifte de sig i Backens kyrka. Han – rutinerad elitseriespelare i Timrå.

Malin Moström är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga fotbollsspelare genom tiderna. Från sin position på mittfältet i Umeå IK har hon varit en av de viktigaste orsakerna till Umeå IK:s dominans i svensk och europeisk damfotboll under 2000-talets första decennium. Hon A-landslagsdebuterade för Sverige den i juli 1998 då Sverige vann en träningslandskamp mot England med 1-0 i Hemel Hempstead i England. Malin utsågs till årets mittfältare tre år i rad 2003-05 och var nia på listan över världens bästa fotbollsspelare 2006.

Malin_Mostrom

Den 21 december 2006 tillkännagav Moström att hon slutar med fotboll på toppnivå. Kort efter detta beslutade klubben Umeå IK, som Malin varit trogen i över 10 år, att ingen annan spelare någonsin kommer att bära tröja nummer 6 i laget, utan den kommer för alltid att tillhöra Malin 🙂

I juni 2007 gjorde hon en kort comeback på en månad cirka för att hjälpa ett skadedrabbat Umeå IK. 2009 var Malin en av deltagarna i SVT:s TV-program Mästarnas mästare, där hon kom på andra plats. Bra fighter!

Moström medverkar i Sveriges Televisions dokumentära TV-serie Den andra sporten från 2013. Hon började satsa på fotbollen när hon blev värvad till UIK 1995, då hon var 19 år.

Malin minns vad beslutet innebar för de elitsatsande spelarna i klubben.
”Vi kunde börja träna förmiddagar och eftermiddagar och vara lediga på kvällen. Det blev helt enkelt tid för återhämtning.”

”Malin Moström är en av svensk damfotbolls bästa, mest meriterade och internationellt mest respekterade spelare genom tiderna. Med sitt flyfotade löpsteg, utpräglade placeringsförmåga och extrema vinnarskalle var hon den outtröttliga motorn på såväl Umeå IK:s som det svenska landslagets innermittfält under första halvan av 2000-talets inledande decennium.” (x)

ansiktmostrom

Fick 2001: 2:a EM, Diamantbollen. Moström har spelat 113 A-landskamper, under vilka hon gjort 21 mål.

Källor:
damfotboll.com
umea.se
tipselit.se (x)
sv.wikipedia.orgsydsvenskan.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.