Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

John Nettles, polisen i Midsomer, den ”riktiga” minns vi, men nu…?

2 kommentarer

netl1

Vår egen poliskommissarie som gjorde England till en säkrare plats. Jag minns Bergerac där han var en annan typ av polis, med alkoholproblem, gammal sportbil och på Kanalöarna. Midsomer mer känt, med John Vivian Drummond Nettles, född 11 okt 1943, 1,78 m lång, är en engelsk skådespelare, historiker och författare som är mest känd för att spela huvudrollerna i Bergerac och Morden i Midsomer. I serien ska ha begåtts i runda tal cirka 300 mord! 😀

Nettles utnämndes av drottning Elizabeth II av Storbritannien till OBE, officer av Brittiska imperieorden, juni 2010. Han mottog insignierna till orden 9 november 2010.

John Nettles föddes i St Austell, Cornwall 1943. Han adopterades vid födseln av en snickare, Eric Nettles och hans fru Elsie och han gick i lokala läroverket i St Austell. När han var sju år gammal fick han veta att hans biologiska mor var en romersk-katolsk irländsk sjuksköterska som hade arbetat i England under andra världskriget. Hon hamnade på ett mentalsjukhus efter en illegal förlossning och – dog av tuberkulos 28 år ung.

Nettles har aldrig upptäckt vem hans far var, men funnit en bror och två systrar. Var en gång gäst hos Skavlan, där han berättade en hel del om sitt liv och var en väldigt trivsam personlighet.

nettles2lit

Citat John:
”Egentligen ville jag bli psykolog, jag läste ju om Freud och trodde psykologiyrket hade mycket med sex att göra, det lockade. Men så hamnade jag i stället av någon anledning på en dramaskola. Och på den vägen är det.”

1969-1970 var han på Northcott Teater i Exeter och under det sistnämnda året hade han sin första filmroll i filmen One More Time. Följande år spelade han Dr Ian Mackenzie i dramaserien ”A Family at War”, en roll han fortsatte fram till 1972. Efter det småroller i många TV-program, ex. Enemy at the Door och Robin av Sherwood.

1981 fick Nettles rollen som gjorde honom ett känd som Bergerac. I juli 1995 gifte han sig för andra gången, då med Cathryn Sealey i Evesham, Worcestershire. Han hade träffat Sealey under en föreställning med pantomimteater.

Och så då. 1995 fick Nettles spela Tom Barnaby i en ny serie med mordgåtor, man valde namnet ”Morden i Midsomer”. Detta skulle vara den andra stora rollen i hans karriär, återigen som en polisman. Han har också skrivit tre böcker – Bergerac’s Jersey (1988), John Nettles’ Jersey (1992) and Nudity in a Public Place (1993). 2007 framträdde han i BBC Radio 4 i en komediserie med Will Smith.

I februari 2009 meddelades det att John Nettles skulle lämna Midsomer Murders och hans sista framträdande var under 2011 då han hade setts i 81 episoder.

I början av 2010 skrev Nettles och presenterade en tredelad dokumentär, Kanalöarna under kriget, för att berätta om 70-årsdagen av den tyska invasionen och den efterföljande ockupationen av Kanalöarna. Han fick hotbrev från några boende i Jersey, anklagad för att öborna skulle varit kollaboratörer.

Han försvarade dokumentären – ”Det finns inget sätt du kunde ha undvikit samarbete med ockupationsmakten som hade makt över den civila befolkningen. Om ni inte hade rättning i ledet du skulle ha blivit skjuten.” Denna uppfattning stöddes av lokala historiker.

Under inspelningen av Bergerac, filmade på ön Jersey, skrev han Bergerac’s Jersey 1988, en reseguide till inspelningsplatser i serien. Han följde upp med John Nettles ”Jersey: en personlig åsikt om människor och platser 1992) om öns landskap, personligheter och historia. 1991 skrev han den självbiografiska romansviten ”Confessions of a Mini Celebrity”.

Han gifte sig med sin första fru, Joyce, 1966. De fick en dotter Emma (född 1970), men skilde sig 1979. Han gifte sig med sin andra fru som stod ovan – 1995. De bor i den lilla byn Devon i Pyworthy.

En man som setts i en del andra serier, en del avsnitt och är aktiv ännu. Dock ej som kommissarie Barnaby. Men det sägs att han fortfarande blir överöst med kärleksbrev.  Han har även en del problem med fans, någon stalker.

Märklig kuriosa: John Nettles hävdar att han har inte gråtit under 45 år. Senast var 1970 när hans far dog. Han har en dotter och 2011 – 2 barnbarn. En man vi minns, programserien som är evig? 😀

Källa:
en.wikipedia.org
expressen.se
imdb.com
home.bt.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “John Nettles, polisen i Midsomer, den ”riktiga” minns vi, men nu…?

  1. Mycket intressant. Älskade honom i rollen i Morden i Midsomer och nu har jag faktiskt börjat gilla hans efterträdare också.

    Gilla

  2. Mycket intressant läsning. …tack Janne

    Gilla