Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Rosa delfiner finns få, men den thailändska är både unik och vacker…

rosadelfin

Det finns många djur som är mer okända än andra, det tycker jag om. Som att det finns rosa delfiner. De tillhör arten deltadelfiner, som man vet kan bli lite vit-rosa i färgen. Det finns också albinodelfiner, vilket man särskilja på dess röda ögon. Men riktigt knallrosa delfiner finns bara utanför Thailands östkust och ingen vet idag varför de får den märkliga färgen. Idag finns det bara omkring 30 individer kvar. Och om ingenting görs är de snart utrotade. Dit ska vi åka då, men varsamt skåda 🙂

Amazondelfinen som finns i de sydamerikanska floderna får en lätt rosa färg som vuxen, men inte alls så djuprosa som de thailändska. Och just de rosa är kända för att i vuxen ålder få en lite rosa nyans i sin vit-gråa färg. Det beror på att blodkärlen ligger så ytligt och lyser igenom den ljusa hudfärgen, det är alltså blodet som ger delfinerna den rosa färgen. Detta är dock inte fallet med Thailands knallrosa delfiner. Nope!

Den första, amazonasdelfinen föds svart, och är en utav fem floddelfinarter. Den lever i Amazonasfloden i Sydamerika och kännetecknas av sin långa nos, små ögon och rosa färgteckning. När den blir uppspelt strömmar blodet till, precis som det gör hos oss människor, och delfinerna ”rodnar”.

rosadelfi

Delfinerna tycks para sig året om, men de flesta kalvar föds mellan december och februari. Honan är dräktig i elva månader och föder oftast en kalv vart tredje år. Delfinkalvarna är omkring en meter långa när de föds och helt svarta. Med tiden blir de ljusare och ljusare för att så småningom få den säregna rosa färgen.

Rosa delfiner, de finns i två sorter:
Rundad puckelrygg delfin (Sousa chinensis) som lever i Sydostasien och norra Australien. Amazondelfin (Inia geoffrensisen) som lever i de avrinningsområdena i den nordvästra delen av Sydamerika och därför finns i Brasilien, Peru, Bolivia, Ecuador, Colombia och Venezuela. Rosa delfiner är inte rosa hela livet, som vuxna blir de vita. En vuxen rosa delfin blir mellan 220 och 250 centimeter lång och väger någonstans mellan 150 och 230 kilo.

Ett av de största hoten mot de rosa delfinerna är att de fastnar i fiskarnas nät och drunknar. Fiskarna är inte ute efter delfinerna, utan försöker lära dem att hålla sig på den sida av båten där nätet inte finns. Tack vare en fond, som startades av naturfotografen Tom Svensson tillsammans med en lokal thailändsk viltvårdare, har man gjort ett avtal med de inhemska fiskarna att de inte ska tråla inom ett specifikt område där de rosa delfinerna lever. Deltadelfiner är väldigt revirtänkande och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att få dem att flytta på sig, så vi människor får försöka tänka om istället.

Inhemska fiskare har även lärt sig – och delfinerna – ett trick för att undvika att delfinerna fastnar i näten. Delfiner är smarta djur och har lärt sig att när fiskare drar upp sina nät ramlar det alltid av lite fisk som delfinerna snabbt smaskar i sig. Problemet är att delfinerna lätt trasslar in sig i näten under tiden, vilket försvårar för fiskare och kan få ödesdigra konsekvenser för delfinen.

Nu har fiskare börjat knacka i den sida av båten där de inte drar upp nätet och kastar i småfisken från näten på den sidan, vilket delfinerna snabbt fattat och håller sig nu borta från näten. På så sätt får delfinerna mat och slipper trassla in sig i näten, samtidigt som fiskares nät håller sig helt. En win-win-situation, helt enkelt.

Andra hot är att de ofta skadas av båtarnas propellrar och att deras livsmiljö förorenas av miljö­gifter. Allt större områden av mangroveträsk skövlas för att ge plats åt industrier som släpper ut miljögifter.

Enligt myten ska man undvika att se in i ögonen på en amazonasdelfin. Den som ser en sådan i ögonen sägs nämligen drömma hemska mardrömmar resten av sitt liv. Det här är bara en utav många myter om amazonasdelfiner. Det sägs också att den som dödar eller äter en kommer att drabbas av otur. Och om man simmar ensam i floden kan man bli bortförd av en delfin och tagen till en magisk undervattensstad. Där kommer man sedan att hållas kvar resten av sitt liv och man kommer aldrig mer komma tillbaka till sitt liv på land.

Honan blir könsmogen först vid tio års ålder, men hanen blir inte könsmogen förrän vid 13 års ålder. En deltadelfin kan bli upp emot 40 år gammal. Status: deltadelfin – nära hotad (missgynnad). Rosa delfiner specifikt : akut hotad. Fin va? 😀

Källor:
alltomvetenskap.se
alltomdelfiner.se
123fakta.com
nyheter24.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.