Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Folkliga Lars Molin, författare, regissör, minns Tre kärlekar..

molin

En duktig regissör, jag var förtjust i och speciellt hans TV-serie Tre kärlekar. Lite om hans liv, Lars Fredrik Molin, född 6 maj 1942 i Jämtland, död 7 februari 1999 av en hjärtinfarkt, något han drabbats av tidigare. Han var en svensk författare, dramatiker och regissör. Han var gift med Siv och hade tre vuxna barn.

Molin arbetade som vägmästare fram till 1972. Hans debut skedde med romanen Bomsalva 1970, som handlar om en olycka i ett kraftverksbygge där tre arbetare dödas och där det mesta i boken är självupplevt. Året därpå var det dags för debuten som dramatiker, med filmen Badjävlar, om motsättningar mellan bofasta och sommargäster, som också blev hans publika genombrott. En mustig föreställning där Ernst Günther var stor profil.

”Molin var även medförfattare till Polare 1976 och Repmånad 1979. 1978 spelade Göteborgs stadsteater med framgång hans I afton dans. Men det är i TV han nått den breda publiken, bl. a. som författare till Nybyggarland 1974 och Tjocka släkten 1975. Antingen problematiken i dagens verklighet gällt politikerpampar, mjölkpallar eller industriell växtvärk tar Molin småfolkets parti och han har inte glömt hur folk har det i glesbygden. Med öm medkänsla och burlesk humor gisslar han såväl mänskliga svagheter som socialdemokratiska partibröders tabbar.”(1)

Molins berömda tv-produktioner inkl. Potatishandlaren, Kejsarn av Portugallien och Tre Kärlekar, vilka alla har nått stor publik då de sänts i TV. Lars Molin hade också internationella framgångar – han vann bl.a. den eftertraktade Emmy-statyetten för bästa TV-produktion, med ”Den tatuerade änkan”, med Mona Malm i huvudrollen, 1998-99.  Hans sista TV-film var denna film – som berättar om en äldre kvinnas revolt mot sina alltför krävande barn, ännu en variation på temat att varje människa måste ha rätt att leva sitt eget liv.

molin2

Några andra alster var 1994 – Sommarmord och 1999 – Ivar Kreuger (TV-serie).

Böcker: Bytet 1995 – Duell i gryningen 1985 – Korset 1985 – Bomben 1980 – Träkusten 1979 – Sommarmord 1977 – Lassas 1975 – Vild-Hussen 1973 o. Bomsalva 1970

”Hemsidan är en del i projektet; Lars Molin i våra hjärtan.
Projektets mål kan du läsa mer om under rubriken Sällskapet”.
http://www.larsmolinsallskapet.se

En stor och folklig man. Molin var på många vis helt unik, med sin frodiga berättarglädje, och lämnade ett stort tomrum efter sig när han dog, bara 57 år gammal. Han har ännu inte fått någon efterföljare. (2) 2015 publicerade Gunilla Jensen en biografi över Molin, kallad Lars Molin. Mitt i berättelsen.

Källor:
sfi.se (2)
wikipedia.org
espell.se (1)
larsmolinsallskapet.se
intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.