Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Amanda Ooms, från hippiekollektiv – till Skåne, nu sedd i Stjärnorna på Slottet…

ooms1

Amanda är nu mer känd, genom Stjärnorna på Slottet, än tidigare. För mig är det några filmer och intervjuer jag sett, men fakta fascinerar så vem är hon?

Amanda Francisca Ooms, född 5 september 1964 i Kråksmåla församling i Kalmar län, har rötter från Holland och Sverig. En skådespelare, författare och konstnär. Amanda är uppväxt bland annat i Skåne och i Sydeuropa.

”Nu när jag har fått mitt livs kärlek tillbaka så släpper jag honom aldrig. Lämnar han mig nu så får det vara för min del med män” sa hon efter mötet igen med Thåström.

Hennes mor Wivi-Ann Ooms (ogift Fust) begick självmord när Amanda Ooms var i yngre tonåren. Hennes far konstnären Cornelis Ooms, som är född i Nederländerna, gifte senare om sig.

Amanda_Ooms1

Hon växte upp utanför Hörby i hoppiekollektivet ”Moder jord” och de gjorde årliga resor i folkvagnsbuss ner till Marocko. Ooms flyttade tidigt hemifrån och efter skolan kom hon så småningom 1982 in vid teater- och filmlinjen vid Falkenbergs folkhögskola. Efter en kort tid kom hon i kontakt med Unga Klara i Stockholm, och Suzanne Ostens teaterkollektiv på Stockholms stadsteater. Där hon fick börja som bl.a. biljettförsäljare och – prova på att skådespela.

Hon filmdebuterade i Ostens Bröderna Mozart och denna följdes av Hotel St. Pauli, Kvinnorna på taket och den norska filmen Karachi för vilken hon belönades med norska filmpriset Amanda för bästa skådespelerska 1989. På 1990-talet inledde hon en internationell karriär. Hon var under flera år bosatt i London, Berlin, Brighton och Amsterdam. Hon flyttade så småningom tillbaka till Sverige och medverkade i bland annat Jan Troells Så vit som snö. Hon har nominerats till en Guldbagge tre gånger.

2006 kom hennes roman Tåla mod som 2013 sattes upp som pjäs på Dramaten med Ooms i huvudrollen och med regi av Lena Endre. Under varje föreställning målade Ooms ett självporträtt i kol som sedan såldes till förmån för Klara kyrkas soppkök. Hon har arbetat med teatergruppen Complicité i London och uppträtt med musikern och poeten Blixa Bargeld från Einstürzende Neubauten.

Som konstnär har hon ställt ut sin konst i bland annat Stockholm, Malmö, Brighton, London, Bryssel och Köln. Hon har även arbetat med radio och som krönikör för P4 Värmland.
Ooms gjorde radioprogrammet Jag ska bli svensk som sändes i Sveriges radio 1 januari 2016, där hon berättade att hon alltid varit nederländsk medborgare.

Privat har hon en del bakom sig, från tidigt 1980-tal hade hon under flera år ett förhållande med sångaren Joakim Thåström. Paret återförenades långt senare och sammanlever sedan cirka 2012 och är förlovade. Vid sin medverkan i SVT:s Stjärnorna på slottet 9 januari 2016 berättade hon om sin kärlek till Thåström och hur hon valde att flytta utomlands när förhållandet med Thåström tog slut, men också om lyckan att ha hittat tillbaka till varandra.

”Jag åkte runt i hela Europa och satte ljus i alla kyrkor och bad om att få honom tillbaka”, har hon berättat

Däremellan var Ooms sambo med fotografen Jan Henrik Engström, som är far till hennes tvillingdöttrar. De flyttade isär 2010. ”Det var jävligt tungt att vakna upp med två barn med fel man”.

Bröt av en relation med Blixa Bargeld 1997.Ulf Lundell har hon varit med, Nick Cave och dejtade Thorsten Flinck 1999. ”Men jag har faktiskt varit tillsammans med både bartenders och byggnadsarbetare.”

Läste juni 2015:
”Det pampiga och coola stenhuset med tio rum och 352 kvadratmeter är från 1932 och har en stor trädgård. Artisten Joakim Thåström, 58, och skådespelerskan Amanda Ooms, 50, har haft det som sitt sommarhus i Vanstad, Sjöbo, i Skåne.” Detta skulle säljas.

ooms2

De fem senaste filmerna/TV:
2012 – The Expendables 2
2013 – Lärjungen
2013 – Tyskungen
2014 – Tommy
2015 – Ängelby (TV-serie)

Källor:
hant.se
sv.wikipedia.org
imdb.com
expressen.se
sfi.se
nyheter24.se
ng.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.