Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Paolo Macchiarini, geniala strupoperationer gick helt fel, mytoman…?

2 kommentarer

macc

”Experimenten”, har du sett den omskrivna tre-delade serien i SVT1 om den världsberömde kirurgen och stamcellsforskaren Paolo Macchiarini och hans strupoperationer? Mytoman eller geni? Var går gränsen för etik, moral, får man öva på ”levande människor” som har gott hopp?

Vem är då denna  kirurg som Karolinska Institutet håller med och svarat med ”den kirurg som ligger bakom forskningen kring de konstgjorda luftstruparna har inte gjort sig skyldig till forskningsfusk, enligt Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten.

KI självt har alltså friat sin egen superstjärna från fuskanklagelser och hävdar att operationerna var sjukvård i syfte att rädda liv. Men Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg polisanmälde operationerna. Det pågår just nu en polisutredning om vållande till annans död och kroppsskada. I december beslutade åklagaren att kalla in en oberoende expertgrupp för att granska fallet. Miljoner till Macchiarinis forskning har dragits in. Patienter dog, polis och åklagare utreder fallet… ”Vem kan man lita på?, sjöng en gång Hoola Bandoola Band…

Fakta – Paolo Macchiarini född 22 augusti 1958 i Basel, Schweiz, är en italiensk senior-forskare i regenerativ medicin vid Karolinska Universitetssjukhuset och arbetar också som chefsläkare på universitetskliniken Careggi i Florens. 2011 genomförde han världens första transplantation av en konstgjord luftstrupe på en patient i Huddinge.

Macchiarinis teknik att operera in konstgjorda luftstrupar skulle rädda tusentals liv. I en serie om tre delar har SVT:s dokumentärredaktion granskat Karolinskas superkirurg och hans experimentoperationer. Läser vi på (har KI gjort det?) ser vi ex. som ”Paolo Macchiarini anklagas dessutom för att ha förfalskat sitt CV och ljugit om allt från äktenskap och till påstådd vänskap med påven.”

”Ingen av operationerna har lyckats. Frågan är om hans experiment på människor är etiskt försvarbara”, SVT:s producent Bosse Lindquist på Dokument inifrån.

Grunden är att ett forskningsprojekt som i korthet går ut på att transplantera konstgjorda luftstrupar behandlade med stamceller. Detta forskningsprojekt som anklagats för att på ett oetiskt sätt använda svårt sjuka patienter som försökspersoner och för att innehålla rent forskningsfusk. De operationer som utfördes på Karolinska universitetssjukhuset 2011 är även föremål för en förundersökning gällande grovt vållande till annans död.

Tre patienter opererades på Karolinska Sjukhuset med de nya plaststruparna. Av dessa är två i dag döda. Totalt har åtta patienter runtom i världen opererats med Macchiarinis nya metod. Av dessa åtta lever bara två. Men de är båda svårt sjuka och väntar på nya operationer som möjligen kan rädda deras liv. Plaststruparna har inte fungerat.

2012 greps Macchiarini i Italien misstänkt för grov utpressning av patienter. Han kom åter i blåsväder 2015 efter att ha genomfört tre transplantationer utan föregående etikprövning (se ovan).

 I en lång artikel i Vanity Fair anklagas kirurgen för att ha ljugit om det mesta för en kvinnlig reporter han lovat att gifta sig med. Bland annat ska Macchiarini undanhållit att han är gift med en annan kvinna och påstått att han var personlig läkare till den amerikanska presidenten Barack Obama, Bill och Hillary Clinton, den japanske kejsaren Akihito och påven. Han ska också ha ljugit om professorstjänster och andra utbildningar. KI har nu startat en utredning för att granska om Macchiarinis CV stämmer, men vet inte när utredningen är klar.

Programmet kan man som lekman bara konstatera att det visar på hur brutalt den s.k. vården KAN fungera (eller ej). Man kunde också se i TV en arrogant man som verkade helt ointresserad av att svara på frågor. Har verkligen alla fel utom teamet och denne Paolo?

Källor:
dagensmedicin.se
expressen.se
sv.wikipedia.org
svt1 program ”Expermenten”
3 delar.
svd.se
omni.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Paolo Macchiarini, geniala strupoperationer gick helt fel, mytoman…?

  1. Väldigt intressant blogg gärna mer av sånt. ..och inte att förglömma mer djur tack på förhand kram anitha 💜💖

    Liked by 1 person

  2. Tack själv Anitha. Jag försöker blanda för att nå fler och djur, naturligtvis är det största 😉 kram

    Gilla