Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Det fanns svenskar som stred med Custers mannar vid Little Big Horn 1876!

George_Armstrong

Custers 7:e kavallerie är omskrivet. mindre känt är dess svenska soldater. Det är ett av United States armékavallerier, dess officiella smeknamn är ”Garryowen”, efter den irländska luften, ”Owen” som antogs som deras marschmelodi. Regementet bildades den 28 juli 1866 i den reguljära armén. Efter detta minns du Ansgarius och Emil! 🙂

Mannen vi minns mest är – överstelöjtnant George A . Custer som dödades vid slaget vid Little Big Horn den 25 juni 1876 och 211 män i den 7:e kavalleriet. Alla i hans kompani, avd C. Även om det sjunde är mest känd för sin berömda ”sista strid” deltog de också i mindre kända strider, såsom att de fångade hövdingen Joseph, Nez Perce, vid slaget vid Bear Paw 1877. Men lägg märke till att svenskarnas kompanier fick överlevande och det gäller också svenskarna. Bild på Custer ovan.

Vid tiden för slaget vid Little Big Horn tjänstgjorde två svenskar i Sjunde kavalleriregementet. Turligt nog ej i Custers eget C, utan A och B. Men de var med. Vilka var dessa?

Ansgarius Borén, f.d. student, född i Linköping 1850. Tjänstgjorde i kompani B: 12/2 1872 – 12/2 1877. Fadern var troligen Johan Anders Borén. Kompani B. Okänt när han avled senare.

Emil O. Jonson, privat, född i Kalmar 1853. Tjänstgjorde i kompani A: 22/6 1874 – 24/1 1878. Okänt när han avled.

Indianerna dödade såväl Custer som ”samtliga” 211 (235) soldater i hans kompani. (209 män nämns också, siffran lite oklar) – enligt överlevande indianer tog striden endast cirka två timmar och 15 minuter.

Genom dagböcker och skrifter kan man följa slaget på håll.
”I ungefär en och en halv timme efter start vi kom tillbaka till toppen av berget med vatten, och Varnum sattes vakta över den. Dr Porter delade ut vatten till de skadade, men det var inte tillräckligt för att ge dem allt de längtat efter. Kampen var fortfarande pågående, och mot kvällen mattades indianerna eld och de drog sig tillbaka. Den natten grävde vi gropar…”    

Efter slaget: ”Den första döda kroppen som vi kom till var korpral John Foley. Jag hörde flera säga: ”Där ligger Foley, C Company.” Jag såg honom och kände igen honom lite, eftersom han hade kalt huvud och svart hår. Han var medelålders och jag kände honom väl. Foley var minst 8 km före den första gruppen av döda vid kompani C. Nästa kropp vi kom till var Sergt. Butler, och från honom till första gruppen av döda vid C var avståndet stort. Han låg en bra bit från Foley.

Det fanns ingen död häst, ingen av deras. Jag hjälpte till att begrava kropparna på västra sluttningen av åsen. Jag gick med Benteen över till Custers slagfält på f.m. den 27 juni. Nere intill floden och innan vi kom till alla döda män fann vi tre eller fyra döda hästar. Custer låg inom en cirkel av döda hästar på en plan plats i slutet av åsen. Tom Custer (Custers bror) låg bakom honom och inte så nära hästarna. Öster om dem låg det tjockt av lik, och bland dessa identifierades döda män från alla de fem kompanierna. Vi kom fram till där och då, att kampen hade varit i full fart som ett slagsmål utan pauser, i ett.”

Slaget var fruktansvärt blodigt och det finns mycket detaljer om vad som skedde, att några avsiktligt var sena till att hjälpa Custer – kanske då för att han ansågs som egen och duktig, kanske en läxa? Konspiration?

Det är ännu idag omstritt huruvida Custer var en hjälte eller endast sökte ära och ryktbarhet. Jag som läst mängder om honom tror att han var för spontan och ej tänkte sig för, de visste ju ej antalet indianer de skulle möta. Nederlaget berodde i alla fall på att Custer gick till attack utan att vänta på förstärkningstrupper, skrivs det. Han hade tidigare stått inför krigsrätt för att utan lov ha lämnat sitt fort för att hälsa på sin fru.

Jag anser att det var de andra kompanierna som ”gjorde fel”, de hade ej korrekt riktning, tog för lång tid på sig och i något fall, avvaktade och ville ej ge sig in i striden. Många tyckte ej om den något vilda Custer. Enligt egna studier var han ingen indianhatare, som det fanns gott om, utan mer att han gjorde ”sitt jobb”. Ingen hjälte, men sett till hans insatser så var han en god soldat.

Mer om en man som man senare ansåg överlevt Custers kompani, själv läste jag om det för flera år sedan och jag tror på det.

Källor:
americanindian.net
friendslittlebighorn.com
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
uk.answers.yahoo.com
geni.com
littlebighorn.info
smithsonianmag.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.