Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Åsnan, ett starkt djur som finns i många raser och korsningar, lär…

Fakta är fascinerande, tycker en del, själv är jag mycket fängslad av det och – gjort ca 3500 frågor för en nätsajt då det intresset passar mig bra. Senast skrev jag frågor om åsnor så jag tänker berätta lite om detta djur.

Åsna (Equus africanus asinus)  är den domesticerade formen av afrikansk vildåsna(nubisk) – (Equus africanus) och somalisk vildåsna. Den nubiska vildåsnan har en grå färg, har vita ben, och har ett kors av långt hår som löper längs nacken och axlar.

Djuret började domesticeras för omkring 5000-6000 år sedan, förmodligen i Egypten och Mesopotamien. Därifrån har den introducerats till många delar av världen och fyller än idag en viktig roll som arbetsdjur, och den finns i en mycket stor mängd varianter och kan även korsad med häst.

Vad får man om man korsar en zebra och ett åsnesto? Zonkey är det engelska namnet på den sterila avkomman och de känns igen på de randiga benen och huvudet. Namnet är en kombination av engelskans donkey och zebra. Det finns fyra registrerade zonkeys i Sverige. Zorse är det engelska namnet på den sterila avkomman av en zebrahingst och ett häststo. Färgen är ljusbrun med ränder som hos zebran, manen och svansen är något mörkare.  

Om ett åsnesto korsas med en hästhingst blir avkomman en mulåsna och om man korsar ett häststo med en åsnehingst blir avkomman en mula. Hybrider mellan olika arter är allt som oftast sterila vilket gäller för mulor och mulåsnor.

Åsnor varierar kraftigt i storlek beroende på variant och skötsel. Mankhöjden varierar från cirka 80 till 160 cm och vikten från 80 till 480 kg. Arbetsåsnor i fattiga länder har en förväntad livslängd på 12–15 år, men i mer välmående länder kan den leva i 30 till 50 år. 55 år har jag läst också.

Ett åsnesto är dräktigt i 12 månader till skillnad från hästens 11 månader. Åsnestoet får ett föl om året. I Egypten har man funnit bilder äldre än 3000 f.kr på åsnor som både bär last och körs av människor. Den nubiska vildåsnan lever i östra Sudan – Röda havet. I Sudan och Eritrea är den nästan utrotad, men i delar av Sahara förekommer den fortfarande. Somaliska vildåsnan lever i Somalia och Etiopien, bara ett par hundra lever i dag. Denna ras av åsna är ljusrött till färgen, har ränder på benen.

Eftersom åsnan är ömtåligare för kyla än hästen, fick den inte någon större användning i norra Europa. Åsnan utmärks av uthållighet och anspråkslöshet med avseende på födan.

Åsnor används på samma sätt som ponnyer till ridning och körning. En åsna utvecklas långsamt och brukar inte köras in förrän den fyllt tre år och ridas in först vid 4 års ålder.

Åsnor kan man stöta på i politik, sagor, serier och annat. Åsnan är också maskot för demokratiska partiet i USA. Åsnor förekommer ofta i religiösa motiv, som Jesu födelse och intåget i Jerusalem, samt Bileams åsna som omtalas i bibeln.

I-or i Nalle Puh, den lilla Åsnan (Hubertus) i Bamse som ställer upp i travlopp mot tävlingshästar Åsnan i reklamen för Karlsons klister, Åsnan i Shrek-trilogin, och åsnan i berättelsen om Stadsmusikanterna från Bremen av Bröderna Grimm. Inom musiken är en av de mer kända melodin Donkey Serenade från filmen Señorita

I Sverige finns 400-500 åsnor idag. På 60-talet importerades ett antal från Italien, Spanien och Irland. De flesta är mindre än 120 cm i mankhöjd, men de senaste åren har även större åsnor importerats. Den franska åsnerasen Poitou har importerats och finns numera spridda i Sverige. De vanligaste färgerna på svenska åsnor är grå, brun, vit och svartbrun, men även skäck förekommer. Ett gammalt svenskt ord för åsna är boricka.

Varför heter det dum som en åsna?
Vår bildningsälskande drottning Kristina lät införa det så kallade åsnestraffet i svensk skola genom 1649 års läroplan. Åsnestraffet är ett skamstraff som gick ut på att en elev som ertappats med att tala på sitt modersmål på rasten, och inte latin som de skulle, tvingades bära ett konstgjort åsnehuvud på sina axlar, alternativt sitta på åsnepallen: Åsnestraffet byggde på en lek som hette åsnan och vargarna.

Bara några hundra Poitouåsnor finns. Den skiljer sig från andra raser genom sina lurviga päls över hela kroppen. Det är mörkt brun eller svart i färgen och har en vit mage. Familjen är Baudet de Poitou och kommer ursprungligen från Nordafrika, den dök upp på 900-talet i Frankrike. Kiang (Equus kiang) är en annan sorts åsna. Några stora åsneraser är Asino di Martina Franca och Mammoth Jack.

Åsnan är ett trevligt djur och villig lära sig om de sköts.

Kuriosa?
George Washington ägde de första åsnorna födda i USA (en första presidenten).
Columbus var den förste som förde över åsnan till Amerika.

Bilder som visar på i mitt tycke, ett kul och vackert djur. 🙂

Källor:
diverse uppfångat,
stöd en.wikipedia.org
och åsnans egna specialsidor.

intressant.se

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.