Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Mångas ”kärlek” var Gizmo, en gremlin, vet du och minns vem denna var?

gremlins1

Gizmo var en mogwai med häftig röst och en spjuver. På kantonesiska, kinesiska betyder Mogwai djävul, demon eller spöke. Vi minns han in facto från Gremlins som var en amerikansk skräckkomedi från 1984, den handlar om en ung man som får en konstig varelse kallad en Mogwai som husdjur, som sedan leker med andra varelser som förvandlas till små, destruktiva, onda monster. Den följdes av en uppföljare, Gremlins 2: The New Batch, som släpptes 1990.

Vet du att man smög in s.k. reklam för varor i filmerna, staden vi ser är ju den lilla Kingston Falls? Rösten är Howie Mandels, man inspelade Gizmos röst noga så utländska dubbningar skulle funka världen över.

Vet du vem Howie är?
Howard Michael ”Howie” Mandel (född 1955) är en kanadensisk stand-up komiker, tv-värd och skådespelare. Han är känd som domare på NBC:s USA:s Got Talent, som ersättare för David Hasselhoff. Denne Mandel har mysophobia (en irrationell rädsla för bakterier) till den grad att han inte skakar hand med någon, inkl. entusiastiska tävlande om han inte bär latexhandskar. Istället för att skaka tävlandes händer lägger han ex händerna på tävlandes axlar eller ger en enstaka kram. Han kysste en gång en kvinnlig tävlande på showen av upprymdhet, idag äter han medicin mot sin åkomma som han även – kan se komisk….  

Ok, mer fakta om godingen.

Mått på en Mogwai: Höjd ca 20-25 cm – ögonfärg brun och hår brunvitt. Steven Spielberg var exekutiv producent och manuset skrevs av Chris Columbus. Filmens stjärnor är Zach Galligan och Phoebe Cates.

grem2.jpg

Randall ”Rand” Peltzer (huvudpersonen är Hoyt Axton) är en uppfinnare som kämpar för att saluföra sina ovanliga hushållsmaskiner. När han letade efter en julklapp till sin tonåriga son i en gammal antikaffär i Chinatown, kommer Randy över en liten hårig varelse som kallas en Mogwai som han försöker köpa till sin son. Ägaren till butiken, Mr Wing, vägrar att sälja Mogwai p.g.a. att äga denne medför ett stort ansvar. Han säljer dock denne eftersom han behöver pengar.

Wings sonson påminner om att följa tre viktiga instruktioner: Utsätt aldrig Mogwai för starkt ljus (speciellt solljus, som kommer att döda den), aldrig få de bli våta och aldrig mata den efter midnatt. Randy tar sedan hem Mogwai, som han ger namnet ”Gizmo”, till sin familj.

Mycket äventyr och det går illa så en dag anländer Mr Wing för att hämta Gizmo, förkunnar att västvärlden inte är redo för Mogwai. Innan han lämnar, säger Gizmo adjö till Billy och Mr Wing säger att en dag …

Rand slutar filmen, med att förkunna – ”om din luftkonditionering går sönder eller din tvättmaskin öppnas eller din videobandspelare blir knäpp, innan du ringer reparatören, slå på alla lampor, kolla alla garderober och skåp, titta under alla sängar, för du kan aldrig veta. Det kan bara vara ett spöke i ditt hus”.

Kuriosa så hade jag en undulat, grön, gul, som hette Gizmo, en fågel ”på hugget” ganska ofta 😀

Intro med sång
http://www.youtube.com/watch?v=eWTi137wU6w

Källor:
imdb.com
gremlins.wikia.com
en.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.