Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Milli Vanilli var popgruppen som fejkade sång på skivorna, men sanningen…?

Milli-Vanilli

Minns ni killarna med dreadlocks som hette Milli Vanilli, en västtysk-baserad R & B, pop och dansmusik-projekt skapat av Frank Farian i München 1988? Gruppen bildades med Fab Morvan och Rob Pilatus. ”Milli Vanilli är en grekisk tragedi i cykelbyxor” skrev Expressen då, det uppmärksammades att de två frontfigurerna ej sjöng utan bara skulle se ”bra ut”. Hur var det då? Fusk?

Frank Farian känd för att han också skapat grupper som Boney M och artisten Terence Trent D’Arby. Bland Milli Vanillis mest kända låtar märks Girl You Know It’s True, Baby Don’t Forget My Number, All or Nothing, Blame It On the Rain, Girl I’m Gonna Miss You. De blev också väldigt stora flickidoler och sexsymboler.

Milli Vanilli blev en av de mest populära popgrupperna i slutet av 1980 och början av 1990-talet. Gruppen fick även en Grammy som drogs tillbaka efter Morvan, Pilatus och deras agent Sergio Vendero, erkände att de faktiskt inte sjöng på skivan (inte ens på scen). Gruppen spelade in ett comeback-album under 1998, men Rob Pilatus dog innan albumet släpptes.

robmilli

Vem som sjöng är lite komplicerat, egentligen är det tre medlemmar. Först – Charles Shaw, en amerikansk arméveteran, fick enligt uppgift betalat $ 6000 för att utföra rap på Milli Vanillis hit ”Girl You Know It’s True”. I december 1989 avslöjar Shaw att han var en av tre sångare på Milli Vanillist debutalbum, och att Rob Pilatus och Fabrice Morvan var bedragare. Brad Howell och John Davis var de andra två. Milli Vanillis producent Farian betalade enligt uppgift Shaw $ 150 000 för  att dra tillbaka sina uttalanden. det fanns även två tjejer som backade upp med bakgrundssång – Jodie Rocco och Linda Rocco.

Farian nylanserade gruppen 1991 som The Real Milli Vanilli, med hjälp av Charles Shaw med Brad Howell och John Davis, sångare från de ursprungliga studiosessionerna. Denna grupp gjorde ett album, ”The Moment of Truth”.  

Frank Farian spelade in ett nytt album med de verkliga sångarna med Vanilli låtar (Howell & Davis), rappare Icy Bro, och två framtida medlemmar (Ray Horton & Gina Mohammed) i en annan Farian-skapad version, Try ‘N’ B.

Äkta sång: John Davis – Milli Vanilli -Girl I Gonna Miss You
https://www.youtube.com/watch?v=6dLqQ0Hotog

Charles Shaw – Stand By Me
https://www.youtube.com/watch?v=pafXjfzHNhY

Rob Pilatus dog år 1998 i en hjärtattack (nedre bilden) efter en överdos av kokain, blandat med sprit och tabletter på ett hotellrum i Frankfurt, Tyskland. Han hade kämpat i många år mot drogbegäret. Han hade varit modell och break-dansare innan och var son till en amerikansk far (soldat) och en tysk mamma. Han föddes i New York, men växte upp i München. Bilden är på gruppen och en på Rob Pilatus.

År 2003 släppte Morvan en soloskiva. Kan man säga att brott lönar sig – inte alltid? 🙂

Källor:
discogs.com
en.wikipedia.org
expressen.se
aftonbladet.se
rollingstone.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.