Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Galina Starovojtova, viljestark, politisk ryska, mördades för sina åsikter!

galinas.jpg

Minns ni henne? Galina Starovojtova född 17 maj 1946 i Tjeljabinsk, död 20 november 1998, var en liberal, rysk politiker som sköts till döds utanför sitt hem i Sankt Petersburg. Född i Uralbergen staden Tjeljabinsk till en vitrysk far och en rysk mor.

I början av 1988, efter födseln av den armeniska nationella-demokratiska rörelse, blev hon en anhängare av självbestämmande i Nagorno-Karabach området. I december 1988 hon tillsammans akademiker Andrej Sacharov på en ödesdiger resa till Armenien, Azerbajdzjan och Karnabach i ett försök till medling och försoning.

Starovojtova började sin politiska karriär 1989, då hon valdes som en representant till kongressen för folkets deputerade i Sovjetunionen från Armenien.  I kongressen, centrerades hennes arbete främst runt olika nationaliteters problem, planerna för den nya federationen, och utarbetandet av en ny sovjetisk konstitution.

År 1995 valdes hon till den ryska staten, duman, från den politiska rörelsen ”Demokratiska Ryssland. Galina Starovojtova var en stark försvarare av etniska minoriteter.  Hon sa: ”Om det i enlighet med internationella normer vi erkänna rätten för nationer till självbestämmande måste vi erkänna att det även inom Ryssland”.

Under årens lopp Starovojtova var på många internationella möten och diskussioner där hon haft samtal med världens ledare, däribland Margaret Thatcher, Jacques Chirac, Václav Havel, Henry Kissinger och Lech Walesa. Starovojtova var starkt emot alla säkerhetstjänster i Ryssland.  

I april 1998 blev hon ledare för ”Demokratiska Ryssland”, som registrerats som en officiell part, för att förbereda för den statliga duman för val i december. Hon motsatte sig öppet på bredden i FSB befogenheter som en del av hennes politiska plattform i ” Demokratiska Ryssland”.  Hon hade även kampanjer mot nomineringen av Jevgenij Primakov i statsduman.

starovoitova1

Starovojtova sköts ned i farstun av sitt hyreshus den 20 november 1998. Hennes medhjälpare, Ruslan Linkov, sårades i attacken. Mordutredningen skedde under personlig kontroll av inrikesminister Sergej Stepasjin. I juni 2005 dömdes två torpeder, Yuri Kolchin och Vitali Akishin, för mord och dömdes till 20 och 23 års fängelse.

Akishin var den som faktiskt sköt och Kolchin var en av de människor som hade organiserat attacken. Den 28 september 2006, dömdes Lelyavin och Vyacheslav till 11 års fängelse var för sin roll i organiseringen av mordet. Sergey Musin, Oleg Fedosov och Igor Bogdanov är fortfarande efterlysta för undersökningen.

Människor som beställt detta mord och betalade för det har aldrig funnits enligt tidigare ryska parlamentet medlem Valery Borshev. Han jämförde ärendet till mordet på prästen Alexander Men, enligt uppgift av en KGB-agenter.

Valeria Novodvorskaya hävdade att Starovojtova mördades av ryska säkerhetstjänsten/ staten eftersom hon hade ett betydande inflytande på Boris Jeltsin och motstånd till utnämningen av  Jevgenij Primakov till premiärminister p.g.a. hans förflutna bl.a. inom KGB. Valeria föreslog att Viktor Cherkesov som följde Starovojtova under sin sista resa utomlands tydligen var involverad.

Strax före sin död, fick Galina en utmärkelse ”för bidrag till skyddet av mänskliga rättigheter och konsolidering av demokratin i Ryssland”. Priset sponsrades av Irina Thomason och fonden för skydd av rättigheterna för barn och kvinnor.

En kvinnokämpe som ofta, mördad och inga tydliga bevis …

Källor:
en.wikipedia.org
nytimes.com
div.tidn.
intressant.se’

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.