Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Rapparen, den generösa Lisa ”Left Eye” Lopes dog alldeles för ung…

lopes

Hon ville mycket, fick framgång och bakslag, plötsligt förändrades allt – som ödet bestämde? Lisa Nicole Lopes, maj 1971 – apr 2002, 30 år ung – mer känd under artistnamnet ”Left Eye”, var en amerikansk rappare, sångare, dansare och låtskrivare, mest känd som medlem i R & B tjejgruppen TLC. ”Hon erkände villigt att hon hade kommit från ett missbruk hemma, med alkoholhaltig bakgrund…”

Lopes bidrog till många av TLC:s hitsinglar, däribland ”What About Your Friends”, ”Hat 2 da Back”,”Waterfalls” och ”Girl Talk”.

tlc2

TLC började som en kvinnlig trio som kallades Second Nature. Gruppen döptes om som -TLC – som härrör från den första initialen av de då tre medlemmarna – T ionne, L isa och C rystal. Det samarbetet funkade dåligt med Crystal Jones, och TLC:s chef Perri ”Pebbles” Reid bl.a. För att hålla det ursprungliga temat av bandnamnet, behövde de ett namn som börjar med C, och så blev Chili, som myntades av Lopes. Bandets Tionne Watkins blev T-Boz, medan Lopes döptes till ”Left Eye”. Lopes firade sitt smeknamn genom att bära ett svart märke, ofta insvept i en kondom, i enlighet med gruppens främjande för säkert sex – senare utvecklad till en svart rand under ögat och – en ögonbrynsring i vänster ögonbryn.  

Osämja kring musikval och – Lopes började utveckla en solokarriär. Hon blev en framträdande rappare på flera singlar, inkl. Spice Girls Melanie C:s ”Never Be the Same Again”, som gick upp på förstaplats. Hon samarbetade även med Toni Braxton. 2001 medverkade hon i två reklamfilmer.

Lopes var också värd för den kortlivade MTV-serien, The Cut, en serie där en handfull blivande popstjärnor, rappare och rockband tävlade mot varandra. En då okänd Anastacia slutade på tredje plats, men Lopes blev imponerad och seriens tre domare, så att även hon fick ett skivkontrakt.

Lopes skapade ”Left Eye Productions” för att upptäcka nya talanger. Hon var också på gång att utveckla ett annat nytt band kallat Egypt. De arbetade på sitt andra album under hennes nya smeknamn, Nina, som stod för ”ny identitet inte tillämplig”.

Lopes var ofta högljudd om sitt personliga liv och svåra förflutna. Hon erkände villigt att hon hade kommit från ett missbruk hemma, med alkoholhaltig bakgrund och hade kämpat med egna alkoholproblem. Dessa problem blev löpsedlar 1994 när hon satt eld på Andre Risons ”tennisskor i ett badkar, vilket i slutändan spred sig till huset de delade och förstörde det”. Lopes hävdade att Rison hade slagit henne efter en utekväll, och hon satte eld på skorna för att få tillbaka honom.  

Lopes dömdes till fem års skyddstillsyn och behandling för avvänjning, men kunde aldrig skaka bort detta ryktet. Hennes relation med Rison fortsatte att göra rubriker, med rykten om ett nära förestående bröllop. Lopes slutade inofficiellt visa sin dotter, Snow, som dök upp i videon till hennes singel ”The Block Party”.

Lopes hade flera stora tatueringar. Mest framträdande var en stor örn på hennes vänstra arm, som hon sa representerade frihet. Senare la hon till numret ”80” runt örnen, som var Risons NFL-nummer. Hon hade också en tatuering av en måne med ett ansikte på sin fot, med hänvisning till Risons smeknamn, Bad Moon. På hennes högra arm var en stor tatuering av namnet Parron, för sin styvbror, en stor tatuering med ett genomborrat hjärta. Hennes minsta tatuering var på hennes vänstra öra och bestod av en pil som pekar åt vänster över symbolen för ett öga, en referens till hennes smeknamn.  

Lisa Lopes startade ”Lisa Lopes Foundation, Inc.”, en välgörenhetsgrupp för att erbjuda försummade och övergivna ungdomar de resurser som krävs för att öka deras livskvalitet. Hennes andliga motto var det som hon använde för sin stiftelse ”Energi dör aldrig … Den bara förvandlas.” Hennes stiftelse gick in i olika eftersatta byar och de gav bort helt nya kläder till behövande barn och deras familjer.

Den 25 april 2002 var Lisa Lopes ödesdag och just denna dag – det enda dödsoffret i en bilolycka i Honduras. När hon körde sin Mitsubishi Pajero, så försökte hon enligt uppgift väja runt en lastbil, men hon råkade möta ett annat fordon på väg mot dem i motsatt riktning. För att undvika en frontalkrock, svängde hon och for med fart av vägen. Fordonet rullade runt flera gånger efter att ha träffat två träd, så kastades Lopes och de tre andra ut genom fönstren. Hon dog av svåra huvud – och nackskador. Passagerarna i framsätet satt av en händelse och videofilmade vid olyckan, så de sista sekunderna fram till väjningen som resulterade i dödsolyckan hade spelats in på video.

Hennes begravning hölls i Lithonia, Georgia. Graverat på hennes kista var delar av texterna till hennes ”Waterfall”: ”Drömmar är hopplösa strävanden, i hopp om att besannas, tro på dig själv, Resten är upp till mig och dig.” Hon begravdes på Hillandale Memorial Gardens  i Lithonia, Georgia, USA.  

I ett uttalande till MTV, sa producenten Jermaine Dupri om Lopes:
”Hon var fast besluten att bli något i livet. Hon var en sann Hip-Hop stjärna. Hon brydde sig om och var stjärna i gruppen. Hon var den som skulle svära på TV. Hon hade tatueringar. När du ser Lisa, kan du förvänta dig något av henne. Det är den gåvan hon bar.”  

Obduktionsbilder läckte ut och ledde till en del protester, otäckt då de finns ännu och bilen efter olyckan. En dokumentär om de sista 26 dagarna i Lopes liv, med titeln ”The Last Days of Left Eye”, hade premiär i april 2007, för en publik som innehöll många av hennes samtida artister. En lugnare sida av hennes personlighet visades också, att hon hade intressen i numerologi och yoga. Hon var i färd med att inrätta ett utbildningscentrum för honduranska barn på 80 tunnland (320.000 m2) av mark hon ägde.  

lllll2

Dokumentärfilmen visade också en riktig annan bilolycka där Lopes var passagerare och hennes medhjälpare var förare. ”Det var mörkt när bilen lämnade byn. Det är vanligt för människor att gå på vägar som slingrar sig genom Honduras, och det är ofta svårt att se fotgängare. 10-åriga Bayron Isaul Fuentes Lopez gick ut i vägen framför deras Van. Bayron hade efter sig sina syskon och klev av vägen i sista sekunden, men han träffades. Och sedan, en otrolig fortsättning…

Pojken träffades, de stannade direkt och pojken var svårt skadad. De lade in honom i bilen, och Lisa, alltid hjälpsam, vaggade pojken som blödande i huvudet, låg döende i hennes armar. Någon gav honom mun-mot-mun-metoden samtidigt som de hastigt körde honom till ett närliggande sjukhus. Han dog följande dag och hon betalade alla sjukvårdskostnader samt begravningen. Tidigare i dokumentären nämnde Lopes att hon kände närvaron av en ”ande” efter henne, och slogs av det faktum att barnet som dödats i olyckan delade hennes efternamn, hon tänkte att anden kan ha gjort ett misstag genom att ta en annans liv istället för hennes. Hennes assistent åtalades aldrig för något brott, senare kompenserade Lopes familjen för deras förlust.

Programmet visade också de sista minuterna av Lopes eget liv, inkl. hennes sväng av vägen. År 1998 öppnade Lopes familj hennes ateljén för allmänheten. Bilden med tre är TLC.

Lisa hade en dröm om att låta nya artister kunna spela in musik till ett lågt pris i en högkvalificerad studio i hennes hus. Lisas familj fortsätter att använda den och fyller den med ny utrustning, avsedd att vara en favorit för inspelning för artister, allt enligt Lisa…

Källa:
en.wikipedia.org
div.eget

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.