Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

John L. tungviktsvärldsmästare – som kunde bryta en mans käke med ett enda slag…

JohnL.Sullivan.jpg

”Boston Strong Boy” kallades han, John Lawrence Sullivan (15 oktober 1858 – 2 februari 1918), som erkändes som den första tungviktsmästaren i boxning med handskar – från 7 februari 1881 – 1892. Han var den första amerikanska sporthjälten som blev en nationell kändis och den första amerikanska idrottaren att tjäna över en miljon dollar.

Han föddes i Roxbury, Massachusetts, föräldrarna var irländska invandrare, Michael Sullivan och – Catherine Kelly. Som ung arresterades John flera gånger för att boxas där sporten var förbjuden och han gick matcher där folk erbjöds pengar för att klå honom. .

1883 – 1884 åkte han på en kust till kust turné med tåg – med fem andra boxare. Det var planerat att ge 195 tävlingar i 136 olika städer under 238 dagar. För att bidra till att locka folk meddelade Sullivan att han skulle möta vem som helst under turnén under *Queensberrys Regler* för – 250 pund till en vinnare. Han slog ut elva män under turnén.

På Sullivans tid fanns inga formella boxningstitlar. Han blev mästare efter att ha besegrat Paddy Ryan i Mississippi  7 februari 1882. Det var första gången tidningar täckte en match och detta var i New Orleans, men guvernören i Louisiana hade förbjudit kampen. Sullivan hade tränat i månader i Belfast, New York, enligt tränare William Muldoon, vars största problem hade varit att hålla Sullivan från sprit.

Den 8 juli 1889 gick ca 3000 åskådare ombord på specialtåg till hemlig ort, som visade sig vara Richburg, en stad strax söder om Hattiesburg, Mississippi. Kampen började nästa dag på förmiddagen och det såg ut som om Sullivan skulle förlora, speciellt som han kräktes under den 44:e ronden. Men mästaren fick nya krafter efter det, och Kilrains tränare kastade slutligen in handduken efter den – 75:e ronden!

Obesegrad så behövde Sullivan inte försvara sin titel de kommande fyra åren. Men så gick han med på att försvara sin titel 1892, mot utmanaren ”Gentleman Jim” Corbett. Matchen gick den 7 september i New Orleans, Louisiana.

Den började vid 21:00 i elektriskt upplysta Olympic Club, i övre Ninth Ward, platsen fylld med 10 000 personer, trots rejäla biljettpriser. Corbett var yngre, snabbare och hans boxningsteknik gjorde det möjligt att smita undan Sullivans krokar och ”rusande” stil. I den 21:a ronden fick Corbett in en kraftig smäll som ”hördes i hela huset” och som fick däckat Sullivan totalt. Sullivan räknades ut och Corbett förklarades som den nya mästaren. När Sullivan kunde komma tillbaka på fötter igen, meddelade han till publiken, ”om jag var tvungen att få stryk är jag glad att jag blev det av en amerikan”.

Sullivan anses vara den sista barhänta mästaren eftersom ingen mästare efter honom kämpade så. Dock hade Sullivan kämpat med handskar så tidigt som 1880 och han slogs bara med bara knogar tre gånger i match under hela sin karriär (Ryan 1882, Mitchell 1888 och Kilrain 1889).

John L. Sullivan slutade, men gick en del matcher under de kommande 12 åren, inräknat en tre-rondare mot Tom Sharkey och en avslutande två-rondare mot Jim McCormick 1905 i Grand Rapids, Michigan. Han fortsatte utanför boxningsringen som skådespelare, talare, kändis som baseball-domare, sportreporter och barägare.

Övervikt och ohälsosamt leverne under sitt liv med mat och dryck samt från effekterna av sin boxning dog Sullivan som 59-åring och begravdes i Old Golgata (kyrkogården) i Mattapan, nu en stadsdel i Boston. Han dog med knappt 10 dollar i fickan.

Sullivan fick en plats i Boxing Hall of Fame 1954 – och hedrades med en plats i International Boxing Hall of Fame år 1990, han hade ett rekord på 35 segrar, 1 förlust och 2 oavgjorda, med 30 segrar genom knockout, men källor är oense om hans exakta rekord. Ladan där Sullivan utbildades i sporten står kvar i den lilla staden Belfast, NY och är nu ett museum. Han anses ännu av vissa historiker att vara en av de bästa tungviktarna någonsin. En unik man och en av de första…

Källor:
cyberboxingzone.com

en.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.