Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Gatumusikens fader, Don Partridge, sökte ej framgången…

2 kommentarer

dp0

Den kände artisten och gatumusikanten Don Partridge avled 2010 och han blev 69 år. Ja, han var ett unikum. I slutet på 1960-talet livnärde han sig som gatumusikant, England, men även med besök här. Fick chansen göra skivor och hits blev ”Rosie” och megahiten ”Blue eyes”. Men han struntade i pengarna och kändisskapet och återgick till sitt lirande på gator. Detta minns jag! ”Kungen av gatumusikanter ”.

Ok, fakta inhämtat. Don Partridge, Donald Eric Partridge, född 27 oktober 1941 i Bournemouth, Dorset, död 21 september 2010 i Peacehaven, East Sussex, var en brittisk folkpopsångare, låtskrivare och gatumusikant, som kom etta på Tio i topp 1968 med låten Blue Eyes. Han hade även en hit med låten Rosie men valde i början av 70-talet att hoppa av popstjärnelivet och gå tillbaka till att spela på gatorna. I några år av 70-talet var han bosatt i Stockholm.

Don föddes i Bournemouth, England – lämnade hemmet vid 15 års ålder på eget bevåg och blev inbrottstjuv, innan hade han arbetat på ca 45 olika jobb. Men han ändrade bana, reste runt i Europa som en soloartist i gathörnen, som one-man band. Gitarr, kazoo eller munspel, bastrumma och cymbal på samma gång.

Han var en färgstark gatumusikant som ofta syntes på Sergelgatans stråk. Han blev senare även skälet till att en ny lag, ”lex Partridge”, skrevs, vilken gav gatumusiker rätt att spela på gator och torg i Sverige.

dp1

Att spela ute gjorde han med 1964 med sin vän, gitarristen Alan Young, där han beskrivs i Evening Standard som den första unga gatumusikanten som ses i London sedan andra världskriget. Han greps ofta och bötfälldes, men gjorde ett TV-framträdande på Eamonn Andrews Show.

Hos skivbolagsvd:n Don Paul, tidigare med i gruppen The Viscounts, fick han ett skivkontrakt med Columbia Records. Hans debut blev med hans egen låt, ”Rosie”, som nådde # 4 på UK Singles Chart mars 1968. Efter sin framgång, avslutade Partridge gatulirandet för en mer vanlig professionell sångkarriär.

5 april 1968 framträdde Partridge tillsammans Amen Corner, Gene Pitney, Status Quo och Simon Dupree på The Odeon Theatre, Lewisham, London. Hans andra hit följde snabbt, när ”Blue Eyes” nådde # 3 i juni 1968 och han syntes mycket i media.

Som ett farväl till sina musikervänner på gatan anlitade han Royal Albert Hall i februari 1969 och gjorde en ”Buskers Happening” inför en publik på 3700, med gatumusikanter (inkl. Dave Brock, senare i Hawkwind),  som alla skulle dela lika på vinsten. Ett
konsertalbum, med gatumusikanter, släpptes 1969. Han reste också till USA för att göra reklam för filmen Otley, som innehöll hans låt ”Homeless Bones”.

Senare under 1969 ingick han i ett akustiskt band, som utvecklade en stil av folk / jazz. De spelade in två album. Men Partridge återvände som gatumusikant och flyttade till Sverige i början av 1970-talet där han spelade in minst en skiva, Don Partridge och vänner 1974. 1976 reste han genom Kanada, och spelade på Montreal OS. Han återvände sedan till England, bosatte sig i Seaford, Sussex 1990.  

2001 spelade han in albumet The Highwayman, albumet innehöll låtar inspirerade av Partridges upplevelser av livet på vägen, inkl. den självbiografiska låten ”The Night I Met Elton John”. Partridge gjorde en del turnéer men spelandet ute var en del av honom.

Partridge dog av en hjärtattack den 21 september 2010 i staden Peacehaven i sydöstra England, där han tillbringade större delen mot slutet i livet.

Jag vill visa en liveinspelning – Don Partridge – ‘Sultans Of Swing’ & ‘Walk Of Life’ (Tunbridge Wells 1993) – enkel inspelning med dålig kvalitet, men riktig känsla!!!
LÄNKEN  http://www.youtube.com/watch?v=A4zKqWEoLTg&feature=related

Mannen som levde lite som hippiestuket förespråkade, kärlek och sex är två vitt skilda saker. Han var gift fyra gånger (åtta barn) och troligen vid ett tillfälle med två (!) svenska kvinnor. En skön lirare oavsett!

Källor:
expressen.se
en.wikipedia.org
independent.co.uk

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Gatumusikens fader, Don Partridge, sökte ej framgången…

  1. Kul berättelse 😄 Fast det officiella antalet barn är 6 stycken men du har naturligtvis rätt om att det finns 8 stycken och skulle vi bejaka de inofficiella så skulle vi nog säkert kunna lägga till ett oar till utöver dom 8

    Liked by 1 person