Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vackra guldspetten är okänd i vår del av världen…

2 kommentarer

nflicker1

En fågel som vi inte sett röken av? Guldspetten skrattar och är vacker, flyger som böljande vågor, med ett ”missförstått” ursprung. Så.

Guldspett (Colaptes auratus) är en fågel i familjen hackspettar inom ordningen hackspettartade fåglar. Hackspett är i samma familj 🙂

IUCN kategoriserar arten som livskraftig. Guldspett delas in i nio underarter: Northern Flicker, Nördlichen i annat land 🙂

En medelstor medlem av familjen hackspett. Den lever i stora delar av Nordamerika, delar av Centralamerika, Kuba, Caymanöarna och är en av de få hackspett arter som vandrar.

En medelstor är ca 28-36 cm – originellt är det ihållande skrattet, ki ki ki ki, mer sympatisk än en vanliga. Man kan också höra ett konstant knackande eftersom de ofta trummar på träd eller metallföremål för att visa sitt territorium. Dess flygande är – vågformat.

En röd sort – Colaptes auratus cafer är bosatt i västra Nordamerika. De är röda under stjärten – och vingarna under med ”röda axlar”. De har en beige lock och för övrigt gråa. Hanar har en röd mustasch.

northernflicker

Det vetenskapliga namnet, Colaptes auratus cafer, är resultatet av ett misstag 1788 av den tyska systematikern Johann Gmelin, som trodde att dess ursprungliga livsmiljö var i Sydafrika bland Xhosa folket, då känd som ”kaffer” människor. 😦  Men fågeln kan ju ej hjälpa det.

En vacker, annorlunda fågel du nu vet om och kan skryta med 😀

Källor:
termwiki.com
sv.wikipedia.org
en.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Vackra guldspetten är okänd i vår del av världen…

  1. Underbara färger synd att den inte finns i Sverige. ….

    Gilla