Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Pier Angeli, skådespelerskan som ”självvalt” gick bort 39 år ung …

pier11

Vacker kvinna på filmduken, som gick bort för tidigt, Pier Angeli, James Deans kärlek en tid. Hon föddes 19 juni 1932 och avled 10 september 1971. Hon var en italiensk-amerikansk tv-och filmskådespelerska. Född  Anna Maria Pierangeli i Cagliari, Sardinien, Italien. Hennes tvillingsyster är skådespelerskan Marisa Pavan.

Marisa Pavan är född som Marisa Pierangeli den 19 juni 1932 i Cagliari, Sardinien; italiensk skådespelerska; tvillingsystern. Hon hade en del roller i Hollywoodfilmer på 1950-talet och nominerades för en Oscar 1955 för bästa kvinnliga biroll som Anna Magnanis tonårsdotter i Den tatuerade rosen.

Pier upptäcktes som tonåring av ryske regissören Leonide Moguy som gjorde filmen  ”Imorgon är för sent” 1949. Men Angeli gjorde sin riktiga filmdebut med Vittorio De Sica i Domani è troppo Tardi 1950, och – men hennes amerikanska filmdebut var huvudrollen i filmen Teresa från 1951, där hon vann en Golden Globe Award.

pier1

Tjugo år senare hade hon blivit utvald att spela en roll i The Godfather, men dog tragiskt innan inspelningen började. Man jämförde henne ibland med Greta Garbo. Planer på en film av Romeo och Julia med henne och Marlon Brando sprack. Bland hennes övriga filmer märks Mannen i grått (1956) och Äventyr på de sju haven (1959).

Enligt Kirk Douglas ‘självbiografi’ var Angeli och han ihop på 1950-talet efter att ha träffats på inspelningen av filmen som handlar Three Loves, 1953. Under en kort tid  i samband med James Dean, där påtryckningar från modern som gjorde att hon bröt förhållandet och gifte sig med sångaren och skådespelaren Vic Damone (1954 -1958). Hennes äktenskap med Damone slutade i skilsmässa, följt av uppmärksammade domstolsstrider om vårdnaden av deras enda son, Perry Farinola.

Hennes andra äktenskap var med italienske kompositören Armando Trovaioli (1962-1969), med vilken hon hade en son (Andrew). Vid 39 års ålder, ensam och förtvivlad hittades hon död av en överdos av barbiturater (lugnande medel). Någon säger ”oavsiktligt”, men mängden som krävs betyder att det gällde självmord.

Hon blev senare porträtterad av Valentina Cervi i 2001 TV-filmen ”James Dean,” som beskrev sin relation med Dean. ”Jag har älskat en person i hela mitt liv, och det var James Dean.”

Hon är begravd på Cimetière des Bulvis i Rueil-Malmaison, Hauts-de-Seine, Frankrike.

Källor:
en.wikipedia.org
imdb.com
annamariapierangeli.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.