Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Skurken Ernst Blofeld, en av James Bonds fiender på rad…

blofeld

Inte står vi stilla i juletid, en om dagen är konceptet.

Idag –James Bond har fängslat många, mest män kanske, i många år och även skurkarna har skapat intresse. En av dessa är – Ernst Stavro Blofeld som är en påhittad karaktär och en superskurk från James Bond filmerna och i romaner, som skapades av Ian Fleming och Kevin McClory. Fem olika skådespelare har gjort skurkrollen. Blofeld är förmodligen tillsammans med Dracula och Darth Vader filmhistoriens mest kände skurk.

Blofeld, ett geni med ondska med ambitioner att få världsherravälde, ärkefiende av brittiska Secret Service agenten Bond. Blofeld är chef för den globala kriminella organisationen SPECTRE och är vanligtvis kallad Number 1, en officiell numerisk position som ges till medlemmarna.

Denna man kan ”avnjutas” i flera tappningar och i filmerna: From Russia with Love (1963), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967), On Her Majesty’s Secret Service (1969) och Diamonds Are Forever (1971). Han gör sitt sista framträdande i For Your Eyes Only (1981). Han syns också i Never Say Never Again, 1983 års nyinspelning av Thunderball (med Sean Connery som Bond). Den sista betraktas ej som en ”officiell” Bond-film då den gjordes ”extra” av annat bolag.  

Han spelas på film av Donald Pleasence (tjänstgjorde privat i RA, sköts ner och hölls i ett fångläger. Avled 1995), Telly Savalas (avled 1994), Charles Gray (avled 2000), John Hollis (avled 2005) och Max von Sydow (född 1929 – i livet). Sett till detta så är Max den enda Blofeld som lever. Det var från början inte tänkt visa Blofelds ansikte, bara en närbild av honom när han klappade sin vita perserkatt .

Enligt romanen var Blofeld född 28 maj 1908 – hade en polsk far och en grekisk mor i Gdynia, Polen (dåvarande Tyskland). Efter första världskriget blev han polsk medborgare. Blofeld gick på universitetet i Warszawa där han studerade ekonomi och politisk historia bl.a.

Före andra världskriget gjorde Blofeld kopior av topphemliga handlingar och sålde dem till Nazityskland. Innan tyska invasionen av Polen 1939, förstörde han alla uppgifter om sin existens och flyttade till Turkiet, där han arbetade för den turkiska radion och inrättade en organisation.

Under kriget sålde han information till båda sidor. Efter kriget slut tilldelades han ett flertal medaljer av de allierade, aningen lurade? Blofeld flyttade sedan tillfälligt till Sydamerika innan han grundade SPECTRE. I John Gardners novell, For Special Services, sägs Blofeld ha haft en dotter, Nena, med en fransk älskarinna.

Blofeld beskrivs fysiskt som en massiv man, med svart hår, svarta ögon (som liknar Benito Mussolinis), tunga ögonfransar, en tunn mun och långa spetsiga händer och fötter. Han har violettdoftande andetag från minttabletter. Från första bokens 127 kg ca, väger han så i andra ca 76 kg så bantningsmetoden må vara raffinerad. I den delen av boken får Blofeld hämnd genom att mörda Bonds nya fru, Tracy. En riktig skurk 😀

Kuriosa:

Ian Lancaster Fleming, född 1908 i London, död 1964 i Canterbury, Kent var en brittisk (engelsk) journalist och författare som främst är känd för att ha skapat James Bond. Det blev tolv romaner och två novellsamlingar om denne gentlemanna-agent. Dessutom har han skrivit barnboken Chitty Chitty Bang Bang.

Tjeckiens skådespelare, Jan Werich, fick egentligen rollen en gång av producenten Harry Saltzman – att spela Blofeld i You Only Live Twice. Men de kände att han var ett dåligt val (såg för mycket ut som jultomten), den officiella ursäkten var att Werich var sjuk.

Namnet Blofeld kommer från pappan till en cricket-kommentator, Harry Blofeld, som Ian Fleming var klasskamrat med.

Och i dagen, en go julhelg 🙂

santamren

Källor:
GT
en.wikipedia.org
eget minne 😀

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.