Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Trubbnäsapan lever högt upp i asiatiska berg, en uppkallad efter en sultans favorithustru…

2 kommentarer

nasapa2

Apor är fascinerande, en annorlunda är trubbnäsapan, som är ett släkte av primater, langurer i familjen markattartade apor. De har utvecklats för att tåla kyla. De här kan man hitta i Kina, Burma och Vietnam.

Kroppslängden ligger mellan 51-83 cm och därtill kommer en 55-97 cm lång svans. Man ser dem sällan och skogsskövlingen har decimerat deras population kraftigt. Namn: Golden snub-nosed monkey / Rhinopithecus roxellana.

4500 meter över havet. Det finns ingen annan apa som behärskar att leva så högt upp. Hur kan de klara av det? Kroppen har anpassats och skiljer sig en del från andra apor, benen och armarna är kortare, pälsen är tjockare och kroppen är mer kompakt. Troligen har näsorna blivit trubbiga för att undvika frostskador. Aporna har också en extremt effektiv ämnesomsättning vilket gör att de kan klara av livet med lite syre i luften.

Släktnamnet syftar på den korta nosen som har två framåtriktade näsborrar. Pälsens färg varierar mycket, särskilt vid skuldrorna och ryggen. Arterna grå trubbnäsapa och Rhinopithecus avunculus lever huvudsakligen sitt liv i träd, medan gyllene och svart trubbnäsapa vistas både på marken och i träd. Alla arter lever i grupper. Det finns sammanlagt omkring 10 000 exemplar av gyllene trubbnäsapa, och bland dem har man observerat grupper med upp till och med 600 individer.

Övriga arter är betydligt mindre talrika, och det är numera sällan man observerar grupper som omfattar fler än 100 individer. Det finns cirka 20 000 individer kvar och trubbnäsapan är starkt hotad. Den hotas av klimatförändringar, jakt och skogsskövling.

nasapa3

Arterna är växtätare och livnär sig av barr, knoppar, frukter, blad och frön. Under vintern äter de även bark och lav.

Historik? Den kinesiska trubbnäsapan har uppkallats efter Suleiman den stores favorithustru. Suleiman I, 1494–1566. Roxelana, även känd som Haseki Hürrem Sultan. Suleiman den store var den av det ottomanska rikets sultaner som regerade under längst tid, hela 46 år. Han var känd som en rättvis och god härskare.

Nu vet du allt om denna ”trubbiga apa” 😀

Källor:
vetallt.se
sv.wikipedia.org
sakul.moobis.se
nyteknik.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Trubbnäsapan lever högt upp i asiatiska berg, en uppkallad efter en sultans favorithustru…

  1. Tack. …väldigt roligt att läsa om dom sötnosarna

    Gilla