Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vissångaren Mikael Wiehes hela bild, om bakgrund med rädslor och engagemang…

 wiehe

Skåning, emot och med rödton i ord och musik? Var han mannen som kände till Chile, men ej Victor Jara, fick han Afzelius sluta i bandet och – Mikael ville aldrig ha ett jobb, vanligt, utan musiker som lagom slitsamt? Mycket rädd för flickor? Företagare? Har fått Leninpriset? Började med jazz? Engagemanget som äldre?

Från början, Mikael Christian Wiehe, född i april 1946 i Stockholm, är en svensk musiker, sångare, textförfattare och kompositör. Wiehes texter, inspirerade av bland andra Bob Dylan, kan uppdelas i politiska och personliga. En annan sommar, 1967 närmare bestämt, spelade bröderna Thomas och Mikael Wiehe och Håkan Ripa, på Paris trottoarer och restauranger och gick runt med tiggarhåven.

De politiska präglas av vänsterretorik. Wiehe var en förgrundsfigur för den svenska vänsterinriktade musikrörelsen under 1970-talet. Han var nära vän till och spelade ofta tillsammans med Björn Afzelius.

Gift med: Maya Wiehe.  Albumet ”Sånger från en inställd skilsmässa” (2009) var ett plötsligt genrebyte. Ett resultat av att hustrun Maya bröt upp och fann en annan man. En självutlämnande otrohetshistoria, med återkomst, försonande upplösning men bittra ord som bet sig fast.  Maya född 1957, har fem döttrar.

maya

Maya Wiehe är född i Santiago i Chile. Efter flykten till Sverige 1978, på grund av att familjen var politiskt aktiva i Chile, sökte hon in på balettakademin. Men det fanns få elevplatser och Maya kom inte in. När hennes dröm krossades valde hon att utbilda sig till förskollärare.

2006 blev Maya instruktör i tango och nu håller hon i kurser, praktiska: mer fri dans där man övar och improviserar och milonga; en tangofest. Hon har bolaget Tema Tango, de bor i Stockholm i bostadsrätt.  

”Den radikala världen har mist sin kanske starkaste röst. Hur skall man annars tolka Mikael Wiehes totala sammanbrott när hustrun lämnade honom. Grät varje dag i sex månader, satt ändlösa timmar hos terapeuten. Undrar hur folket i Palestina, Nicaragua och Cuba känner sig, när deras störste kämpe istället för att sjunga om revolutionen snyftar om hustrun som lämnat honom. Vadå småborgerlig?” Läst, en kritiker i en tidning.

Syskon: Thomas Wiehe är en musiker som även arbetar med barnteater, Mikael lär ha två äktenskap bakom sig, den första bör vara – Christina Claesson, som hörts ibland i kultur-radion.  

Och så – Hoola Bandoola Band var ett Malmöbaserat proggband under 1970-talet. Gruppen bildades 1970 av låtskrivarna Wiehe och Afzelius samt Peter Clemmedson. Hoola Bandoola band hörde på sin tid till de mest inflytelserika i Sverige. Namnet är taget från en tecknad kortfilm med Kalle Anka, där termiter utstöter ett stridsrop som liknar ”Hoola bandoola.

Och det skrivs att Mikael Wiehes kontrollbehov fick Björn att hoppa av Hoola Bandoola Band och flytta. Björn ogillade att han enbart var ”refrängsångare och tamburinman”, och dessutom ratades hans låtar.

Citat Mikael:
”Jag föds den 10 april i Hedvig Eleonoras församling i Stockholm. Till min fars stora glädje lyckas min mor hålla sig över den nionde då Danmark flaggar på halv stång till minne av den tyska invasionen 1940) x1 – men är uppvuxen i Köpenhamn (till 1952) och sen Malmö, Ribersborg.”

Fadern Adam Wiehe var en dansk journalist, modern Estrid, ogift Wråke, en svensk keramiker. Mikael tog pianolektioner som barn, men är självlärd på gitarr och saxofon. Den första orkester han spelade med var Cooling’s Traditional Jazzmen, ett band under ledning av Hans Carling, år 1963.

Han var initiativtagare till ANC-galan på Scandinavium i Göteborg 1985. Åren 1986–87 spelade han i en duo med Björn Afzelius, och de gav ut ett album. En av Wiehes mest kända låtar, ”Titanic”, skrev han under den här tiden. Låten som spelades in med Kabaréorkestern handlar om Titanics förlisning. Mikael har under årens lopp utgivit flera sångböcker, men debuterade i september 2010 som prosaförfattare med boken Aldrig bli som ni. I materialet ingår en CD-box med 16 skivor.

2010 gör han bl.a. han 96 konserter under året. bl.a. med Hoola Bandoola Band, när Fredrik Gertten får årets Björn Afzelius-pris och på Kumla och Hinseberg. ”Jag spelar för Republikanska föreningen den 19 juni och på MNW:s 40-årsjubileum, för danska kommunister och för den svenska kungafamiljen i Storkyrkan i Stockholm. Jag sjunger för Ship to Gaza och jag är med i Allsång på Skansen.

Jag sjunger med Anna Bergendahl på Bosjö kloster och med Timbuktu vid invigningen av citytunneln i Malmö.” (x1) 2011 var Wiehe en av deltagarna i Så mycket bättre i TV4.” I övrigt om frågorna i inledningen så har han själv berättat om dessa saker som ex om Chile, jobb etc.

På löpsedlarna 2013 som följer:
”Mikael Wiehe vill inte att hans En sång till modet spelas på 10 årsdagen av mordet på Anna Lindh”. ”Hon böjde sig”, skriver han i en debattartikel i Aftonbladet. ”Wiehe är ynklig”, säger Mona Sahlin (S). Skälet Wiehe gav var, Agzia och Atlzeri fördes med ett CIA-plan till Egypten där de fängslades och torterades. Utvisningsbeslutet signerades av dåvarande utrikesminister Anna Lindh. Enligt Wiehe innebar beslutet att Lindh böjde sig för makten och accepterade tortyr.

I början av detta år fick han Jan Myrdals stora pris, en utmärkelse som genom sitt namn blivit omdebatterad. ”Jag hamnar i en samling människor som jag beundrar och känner mig hemma bland”, priset kallat Leninpriset.

Däremot har han tvingats leva med hot även i vuxen ålder.”De har sprängt bomber här utanför, ritat judestjärnor, sparkat in portdörren och skrivit ”Mikael Wiehe är pedofil” på elskåpet.”

Ur tidningen Nöjesbladet: ”Terapi – för sin skräck för kvinnor”. Wiehe tog hjälp i 20 år för att slippa rädslan: Kärleken blev farlig. ”SKITRÄDD FÖR KVINNOR” Mikael började gå i terapi i början av 90-talet för att bli av med skräcken för det motsatta könet. ”Sent i livet vaknade syndaren och tänkte ’jag måste göra något åt det här’. Och nu är det gjort”, säger han. En knepig relation till modern gjorde hans liv kärlekslöst och ångestladdat.
”Då blir kärlek farligt”, säger Mikael .

”I gårdagens avsnitt (2011) av TV4:s succéprogram ”Så mycket bättre” berörde huvudpersonen hastigt sin kvinnoskräck i tv.”

”Jag hade smitit undan eller sprungit i skräck. Hamnade jag i samma rum som en kvinna började jag omedelbart snegla efter nödutgången eller skorstenen. Bara jag kan komma härifrån, sa Mikael som vi minns mest som vissångaren med flera hits med rödkant och om solidaritet.

Källor:
sv.wikipedia.org
mikaelwiehe.se (x1)
aftonbladet.se
svt.sehd.se
skd.se
tangopuntocom.se
hemnet.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.